Joy Beune: ''Je traint samen maar tijdens de wedstrijden wil je elkaar gewoon afmaken.''

okt 19 2023, 11:30 Podcast
schermafbeelding 2023 10 18 om 133934
In het rijtje knappe maar bovenal succesvolle vrouwen past Joy Beune natuurlijk maar al te goed. Als je haar niet kent als de Mooiste Sportvrouw van 2020, kent de sportliefhebber haar waarschijnlijk wel als 'het meisje van die enkel'. Afgelopen WK zette zij samen met haar team op de ploegenachtervolging een nieuw Nederlands record neer en pakte zij ook nog eens goud, wereldkampioen dus. Tot er een paar minuten later duidelijk werd dat er teveel huid zichtbaar was tijdens de race. En nee, geen decolleté, een ini mini stukje enkel.
Joy neemt ons vliegensvlug mee door haar CV, praat openlijk over de roddels en juicekanalen die haar leven met schaatstalent Kjeld Nuis flink zuur hebben gemaakt en haar grote dromen. Dit alles doet zij met haar schattige accent dat er af en toe stiekem doorheen glipt.

Carrière

Toen er bij toeval een nieuwe schaatsbaan in de buurt werd geopend, begon onze Joy op negenjarige leeftijd pas met schaatsen. Zeven jaar later werd zij voor het eerst kampioen: ''Toen kwam ik wel in de picture en kwam ik erachter dat eigenlijk wel talent had, dit was in eerste instantie niet te zien hoor, ik kon echt niet schaatsen.'' Vervolgens werd ze opgenomen in een nieuw regionaal talentencentrum van de KNSB en schaatste ze zichzelf naar de top. Met zeven wereldrecords heeft ze haar naam zeker gevestigd in de schaatswereld.
Daarnaast heeft Joy de mavo afgerond en is vervolgens naar een andere school gegaan om ook haar havo-diploma te behalen. Het werken in een sushi restaurant in Hengelo of het schoonmaken in de thuiszorg paste niet in Joys droomplaatje en dus was het plan na een tussenjaar door te studeren. Haar hart en focus lagen echter volledig bij het schaatsen, dus de studie is er nooit gekomen.
mooiste sportvrouw van nederland joy beune fhm01
Foto: Nanda Hagenaars

Grote stap

Van het jongerenteam stroomde Joy door naar team Jumbo-Visma met veel grote namen; onder andere Sven Kramer en haar vriend Kjeld. ''Een sterrenteam inderdaad, aan het begin ook nogal overweldigend.'' De overstap naar de senioren was niet direct makkelijk, de sportvrouw was gewend om medailles te winnen en wereldrecords te vestigen. Bij de senioren lukte dit niet. Na een tijdje is de rek eruit en vertelt coach Jac Orie haar:''Ik weet niet op welke knoppen ik moet drukken om jou harder te laten schaatsen, dus het is denk ik beter als onze wegen hier scheiden.''
Joy over haar tijd bij Jumbo Visma: "Ik voelde me niet echt gezien. Je bent zo’n grote ploeg. Er is altijd wel iemand die goud wint en die krijgt dan de aandacht. Ik wilde wel graag gezien worden. Of dat frustrerend was dat ik niet eruit kon halen wat erin zit? Ja, heel erg. Daardoor raak je minder gemotiveerd en denk je ‘het zal allemaal wel’. Op gegeven moment ga je het niet meer voor jezelf doen, je wil zelf hard schaatsen en je wil zelf winnen. Op gegeven moment dacht ik: ik wil ook graag gezien worden, dus ik moet nu hard gaan schaatsen. Maar je moet het voor jezelf doen."
Inmiddels heeft Joy de overstap gemaakt naar team Iko, waar ze zich wel echt gezien voelt: ''Het allerbelangrijkste is dat ik het zelf weer leuk vind en het schaatsen weer voor mezelf doe. Door de nieuwe prikkels, nieuwe manier van trainen merk ik dat ik resultaten boek.''

De ultieme droom? ''Olympisch goud''

Kjeld

Joy heeft een relatie met Kjeld Nuis, die we natuurlijk kennen van zijn drie gouden plakken. Onze nuchtere Joy houdt niet zo van dat geroddel, de juice kanalen hebben het ze aan het begin van hun relatie alles behalve makkelijk gemaakt. De fotografen lagen op haar 19e al in de voortuin. ''Wat het lastig maakt is keer op keer je relatie te moeten verdedigen tegenover vrienden en familie.'' Of de tortelduifjes privé en zakelijk een beetje gescheiden houden? ''Schaatsen is gewoon onze prioriteit en dat snappen we van elkaar. Hij wil heel graag dat ik hard schaats, maar ik heb liever het advies van een coach dan van Kjeld.''
mooiste sportvrouw van nederland joy beune fhm09
Foto: Nanda Hagenaars

Trainen trainen trainen

Om haar grote idool Irene Wüst op te volgen, moet er flink getraind worden. Dit levert nogal serieuze werkweken op. Joy traint twee keer per dag, behalve op zondag, dit harde werken levert gelukkig wel het nodige op. Afgelopen jaar heeft de topsportster ongeveer een ton bij elkaar geharkt. Haar trainingsschema varieert 's zomers enorm, in de winter is het een stuk eentoniger. Wel ga je dan de Wereld Cup-cyclus wat betekent dat je continue op reis bent. ''Ik wilde zeggen: 'Je ziet veel van de wereld', maar dat is niet waar. Je ziet vooral de weg van je hotel naar de schaatsbaan en terug.'' De planning voor komend jaar? De wedstrijden lopen niet echt lekker in elkaar over, dus daar moeten nog wat keuzes gemaakt worden. Wereldkampioen allround worden, staat hoog op het lijstje!

Puur

Joy is nogal eerlijk, schaatsen doet ze niet voor het geld en ondanks haar 300.000 volgers, is Instagram geen verdienmodel. Joy ziet wel in dat je er leuke deals uit kan slepen, maar vindt het teveel gedoe en simpelweg niet leuk genoeg. ''Ik zie het niet als business en doe echt alleen een deal als ik het zelf leuk vind en het bij me past.'' Na haar schaatscarriére? ''Geen idee, ik wil gewoon schaatsen.'' Al kan de schaatswereld soms wel hard zijn, ''Je traint samen maar tijdens de wedstrijden wil je elkaar gewoon afmaken en ben je elkaars vijand.''

Podcast luisteren

Trouwens, Chris zegt het in de podcast ook al even, maar de foto's van onze FHM shoot zijn het bekijken zeker waard en de behind the scenes wil je ook checken!

Podcast luisteren met Joy Beune

Je bekijkt de aflevering met Joy Beune in de YouTube versie hierboven, maar je kan 'm luisteren via fhmpodcast.com . Welke succesvolle vrouw zou jij te gast willen zien in onze podcast? Laat het weten in de comments op Facebook, Instagram, TikTok of YouTube! Abonneer je dan gelijk even op onze podcast , zodat je niets hoeft te missen. ​
FHM’s Vrouwen aan de Top is een productie van ILVY Network. Wil je adverteren of samenwerken, stuur dan een mail naar: [email protected].
Delen met
Ook interessant