Paul Pogba krijgt vier jaar schorsing na gebruik van doping

De Franse topvoetballer Paul Pogba is de komende vier jaar geschorst wegens het overtreden van dopingregels. Dit melden meerdere Italiaanse bronnen. De Franse wereldkampioen heeft nog een contract bij het Italiaanse Juventus, maar supporters zullen de komende vier jaar de Fransman niet voorbij zien komen.

Na een duel tegen Udinese in augustus 2023 testte Pogba positief bij een dopingtest. Uit de test bleek dat zijn testosteronwaarde te hoog was. Dit is niet toegestaan zonder therapeutische vrijstelling. Er werd een schorsing van vier jaar geëist door het nationale anti-dopingorganisatie. Vandaag was de uitspraak en de middenvelder moet de volledige vier jaar uitzitten.

De duurste man van voetbal

Pogba kent een mooie carrière. De 30-jarige middenvelder begon zijn loopbaan bij Le Havre in Frankrijk, maar maakte al in 2009 de overstap naar Manchester United. Bij de Engelse grootmacht heeft hij een aantal jaar in de jeugd gespeeld. Op z’n achttiende vertrok hij naar Juventus. In deze tijd ontpopte Pogba helemaal en werd hij gezien als een van de beste middenvelder ter wereld. In de zomer van 2016 besloot Manchester United hem terug te halen. Niet voor het minste bedrag, want voor maar liefst €105 miljoen kwam de Fransman weer terug bij de Engelse grootmacht. Zijn tijdperk in Engeland was echter minder succesvol. Hij wist weliswaar de Europa League te winnen door met 2-0 te sterk te zijn voor Ajax, maar verder raakte hij veel geblesseerd en speelde steeds minder.

Bij de nationale ploeg in Frankrijk kende de middenvelder misschien zijn beste periode ooit. Tijdens het WK in Rusland in 2018 was hij niet te stoppen. Met de WK-winst hoopte de fans dat de Fransman deze vorm zou doortrekken bij Manchester United. Dit liep echter toch wat anders en de jaren die hierop volgden waren niet echt bepaald fantastisch.

In 2022 ging Pogba weer terug naar Juventus om daar zijn beloftes weer waar te maken. Het ging toch even anders. De middenvelder raakte opnieuw geblesseerd en moest daarom noodgedwongen weer aan de zijlijn staan. Nu hij eindelijk niet meer geblesseerd is, moet de Fransman toch vier jaar wachten om weer speelminuten te krijgen. Tegen die tijd is de beste man 34, dus het is nog maar de vraag of we hem ooit nog terug zullen zien op het voetbalveld.

Niet de eerste

Het is niet voor het eerst dat een speler geschorst wordt in het betaald voetbal. Denk maar eens aan André Onana, de oud-keeper van Ajax. Hij werd voor negen maanden geschorst. Ook hij was positief getest bij een dopingcontrole. Verder zijn er ook wat oud-spelers die wel eens een schorsing te pakken hebben gehad. Beroemde voetballers als Edgar Davids, Rio Ferdinand, Diego Maradona en Jaap Stam waren ook de dupe na een dopingcontrole.

Reageer op artikel:
Paul Pogba krijgt vier jaar schorsing na gebruik van doping
Sluiten