In ‘Patta for Life’ krijg je een inkijkje in het verhaal over de internationaal bekende sneakerwinkel Patta

De documentaire die vanaf morgen te zien is op Videoland laat in een uur het indrukwekkende verhaal zien rondom Patta. In deze documentaire krijg je te zien hoe een kleine sneakerwinkel in Amsterdam uitgroeide tot een internationaal toonaangevend streetwear merk.

Ruim vijf jaar lang volgde filmmakers Ebru Baskan en Rikash Gobardhan de eigenaren van het Amsterdamse bedrijf Patta. De eigenaren (Edson Sabajo en Guillaume Schmidt) zijn gedurende 60 minuten te zien in de Videoland-documentaire. Het bedrijf betekent al jaren veel voor de sneakercommunity. Gobardhan vertelt: “Zoals Patta geïnspireerd werd door de hiphopcultuur, inspireren zij hun omgeving. Ze zijn van onschatbare waarde voor de community. Zeker voor jongeren zijn positieve rolmodellen waarmee ze zich kunnen identificeren cruciaal.

Patta

In 2004 besluiten Edson en Guillaume uit liefde voor sneakers een winkel te beginnen. Onder de naam Patta beginnen zij een sneakerwinkel met exclusieve schoenen. Hun grote doorbraak volgt wanneer Patta een speciale schoen ontwerpt met Asics. Met de opening van Precinct 5 en een eigen Patta-winkel verder, lijkt het succes niet op te kunnen. Toch gaat Precinct 5 failliet en sluit de winkel van Patta op de Nieuwezijdsvoorburgwal de deuren.

Doorstart

Toch is het uiteindelijk de passie voor sneakers die sterker blijkt dan de tegenslagen. Patta maakt een doorstart, en komt sterker terug dan ooit tevoren. Met pop-up stores in steden als Londen, Seoul en zelfs Tokio staan de deuren naar succes weer open voor het Amsterdamse merk. Regisseur Ebru Baskan legt uit waar hij de kracht van Patta ziet: “Het is in de kern een creatieve familie. Patta moedigt inspirerende samenwerkingen en culturele crossovers aan in niet-conventionele vormen. Dat houdt in: alle neuzen dezelfde kant op, heel goed weten wat ze wel en niet willen, niet onder de indruk van anderen zijn, altijd varen op hun eigen koers en het doen op hun manier, de Patta-manier!”

Reageer op artikel:
In ‘Patta for Life’ krijg je een inkijkje in het verhaal over de internationaal bekende sneakerwinkel Patta
Sluiten