Testosteron tekort: waarom je je als een slappe zak voelt

23 apr , 12:47 Partner
pexels alexapopovich 9454485
Laten we eerlijk zijn: niemand wil zich voelen als een uitgeknepen theezakje. Toch lopen meer mannen dan je denkt rond met een testosteron tekort, zonder dat ze het doorhebben. En dat is een probleem, want dit machtige hormoon is de motor achter alles wat je mannelijk maakt. Zit je libido op het niveau van een natte vaatdoek? Voel je je vaker moe dan je oma na een potje bingo? Dan is het tijd om in actie te komen.
Hier lees je wat een testosteron tekort precies is, hoe het ontstaat en belangrijker nog, hoe je ervoor zorgt dat jouw hormonen weer op standje ‘beestmodus’ komen. Met behulp van enkele gezondheidsexperts zorgen wij ervoor om jou van het best mogelijke advies te voorzien.
Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels
Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Wat is testosteron en waarom heb je het nodig? 

Testosteron is dé baas onder de hormonen. Dit goedje regelt je spiermassa, energieniveau, libido, vetverbranding en zelfs je humeur. Simpel gezegd: zonder genoeg testosteron word je een schaduw van de alfaman die je hoort te zijn. Mannen met gezonde testosteronwaarden voelen zich energiek, krachtig en zelfverzekerd. Een tekort? Dan ga je richting de ‘ik-blijf-wel-thuis-op-de-bank-met-een-kopje-kamille-thee’-vibes. 
Gezondheidsexpert Noud Beelen van het platform DailyFit geeft aan: “Testosteron wordt aangemaakt in je testikels en je bijnieren en is op zijn piek tijdens je tienerjaren en (vroege) twintiger jaren.” Daarna begint het langzaam te dalen, en bij sommige mannen gaat dit proces een stuk sneller dan gewenst. Zijn collega Pascal van Dooren voegt toe: “Een testosteron tekort kan grote gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om je testosteronniveau goed in de gaten te houden en tijdig in te grijpen als je merkt dat je niet meer op je best functioneert.”
Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels
Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Hoe ontstaat een testosteron tekort? 

Een te lage testosteronwaarde komt niet uit het niets. Hier zijn een paar grote boosdoeners, die we met behulp van het Máxima Medisch Centrum hebben weten te bepalen:

1. Slechte voeding

Te veel suiker, bewerkte voeding en sojaproducten kunnen je testosteron onderuithalen alsof het een dronken voetballer is. Je lichaam heeft gezonde vetten, eiwitten en micronutriënten nodig om testosteron te produceren. Eet je alleen maar junkfood, dan vraag je om problemen.

2. Te weinig slaap

Tijdens je diepe slaap maakt je lichaam de meeste testosteron aan. Lig je nachtenlang te Netflixen of doelloos te scrollen op TikTok? Dan slopen je hormonen zichzelf. Minimaal 7 uur kwalitatieve slaap per nacht is een must. Meer is beter, maar niet té veel.

3. Te veel stress

Chronische stress zorgt voor hoge cortisolwaarden, en dat hormoon is de ultieme testosteron-killer. Hoe hoger je cortisol, hoe lager je testosteron. Simpel.

4. Weinig lichaamsbeweging

Te weinig krachttraining en te veel stilzitten zorgen ervoor dat je lijf denkt: ‘Ah, deze gast heeft geen spieren nodig, laten we die testosteronproductie even terugschroeven.’ Spieren en testosteron gaan hand in hand, aldus Beelen. Wie beweegt, blijft mannelijk.

5. Overgewicht

Hoe meer buikvet je hebt, hoe meer oestrogeen je lichaam aanmaakt. En oestrogeen is, je raadt het al, de natuurlijke vijand van testosteron. Vooral viscerale vetten (die rond je organen zitten) zijn funest.

6. Alcohol en drugs

Vooral bier (hallo, hop en fyto-oestrogenen) en overmatig alcoholgebruik kunnen je testosteronniveau compleet naar de knoppen helpen, geeft gezondheidsexpert van Dooren van DailyFit aan. Ook recreatieve drugs, zoals cannabis, kunnen mogelijk een negatieve impact hebben.
Meer uitleg over hoe een tekort vastgesteld kan worden vind je via deze link op de website van het Máxima Medisch Centrum.
Foto: Kevin Bidwell / Pexels
Foto: Kevin Bidwell / Pexels

Hoe weet je of je een testosteron tekort hebt? 

De symptomen van een testosteron tekort zijn niet mis. Van Dooren geeft tevens aan dat de symptomen van een testosteron tekort vergelijkbaar met onderstaande kan zijn:
  • Vermoeidheid en lusteloosheid
  • Spierverlies en gewichtstoename (vooral rond je buik)
  • Verminderde zin in seks en erectieproblemen
  • Sombere stemming en prikkelbaarheid
  • Moeite met concentreren en minder motivatie
Herken je meerdere van deze signalen? Dan is het tijd om in actie te komen.

Zo boost je je testosteron op natuurlijke wijze

Gelukkig ben je niet gedoemd tot een leven van slapheid en laag libido. Hier zijn bewezen manieren om je testosteron weer op peil te krijgen:

1. Ga zwaar trainen

Vergeet eindeloze cardio-sessies. Pak gewichten op en doe compound oefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken. Krachttraining is een van de snelste manieren om je testosteron een boost te geven.

2. Slaap als een os

Richt je slaapkamer in als een testosteron-tempel: verduisterende gordijnen, geen schermen voor het slapengaan en minimaal 7-9 uur slaap per nacht. 

3. Eet testosteron-verhogende voeding

Zet deze of vergelijkbare powerfoods op je menu:
  • Rood vlees en eieren (cholesterol = de bouwsteen van testosteron)
  • Noten en avocado’s (gezonde vetten zijn onmisbaar)
  • Donkere chocolade (je testosteron houd van pure cacao)
  • Oesters en schaal- en schelpdieren (zink boost je testosteronproductie)

4. Supplementeer slim

Stofjes als zink, magnesium, vitamine D en ashwagandha kunnen mogelijk helpen om je testosteronspiegel een zetje te geven. Maar wees geen gekke Henkie, check eerst je bloedwaarden voordat je random pillen gaat slikken. Wil je enkel de beste testosteron booster supplementen gebruiken? Bekijk dan deze koopgids over testosteron pillen van DailyFit. “supplementen zijn enkel bedoeld als aanvulling, wanneer je de basis volledig op orde hebt”, voegt Beelen toe. Dus zorg eerst dat je je levensstijl goed inricht, alvorens je naar de supplementen grijpt.

5. Vermijd testosteron-killers

Schrap bewerkte voeding, stop met bewerkte suiker, minimaliseer alcohol en laat zeker dat overmatige bier drinken achterwege. 

6. Reduceer stress

Meditatie, ademhalingsoefeningen, meer lachen en ontspanning pakken helpen allemaal om je cortisol (en dus testosteron) in balans te houden. 
Foto Los Muertos Crew / Pexels
Foto Los Muertos Crew / Pexels

Wanneer moet je naar de dokter?

Heb je alles geprobeerd, maar blijf je je voelen als een uitgebluste vaatdoek? Dan is het slim om je testosteronspiegel te laten testen. In sommige gevallen kan een arts TRT (testosteronvervangende therapie) aanbevelen. Maar let op: dat is een laatste redmiddel, geen excuus om je leefstijl niet aan te passen.

Conclusie: Weer de Alpha-versie van jezelf worden

Een testosteron tekort is geen grap, maar gelukkig kun je er iets aan doen. Stop met zwelgen in zelfmedelijden en pak het aan. Train, eet goed, slaap beter en vermijd rommel die je hormonen naar de knoppen helpt. Binnen no-time voel je je weer als een oerman die klaar is om de wereld te veroveren. Kortom: testosteron is koning. Zorg dat je troon stevig blijft staan!
Delen met
Ook interessant