Hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering als je loslopend wild aanrijdt?

jun 11 , 10:33 Partner
6669bd6250725
Je rijdt relaxed in de schemering over een provinciale weg en *bam*, ineens springt er een hert voor je auto. Zielig voor het hert en schrikken voor jou. Aanrijdingen met wild komen vaker voor dan je denkt, vooral in bosrijke gebieden. Maar wat moet je doen na zo’n aanrijding? En, hoe zit het eigenlijk met je verzekering?

Vergoeding vanuit je autoverzekering

Of je verzekerd bent voor schade aan je auto door een aanrijding met wild hangt af van je autoverzekering. In Nederland zijn er drie soorten autoverzekeringen:
1. WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid)
Deze basisverzekering dekt alleen de schade die je aan anderen veroorzaakt. Dus als een hert jouw auto beschadigt, krijg je hier geen vergoeding voor.
2. Beperkt casco (WA+)
Deze verzekering is een stuk uitgebreider dan alleen WA. Denk aan dekking voor brand, diefstal en natuurschade (zoals storm of hagel). En ja, ook schade door een aanrijding met wild valt meestal onder deze verzekering.
Wel is het verstandig om de polisvoorwaarden goed door te lezen, want de exacte dekking kan per verzekeraar verschillen. Je kunt eenvoudig je autoverzekering vergelijken als je benieuwd bent of jouw autoverzekering een vergoeding biedt in deze situatie.
3. Volledig casco (allrisk)
Alles wat onder WA en WA+ valt wordt gedekt, plus alle schade aan je eigen auto, ongeacht wie er schuld heeft. Een aanrijding met wild? No problemo, je bent gedekt. Let wel op: als je een claim indient, kunnen je schadevrije jaren omlaag gaan en je premie omhoog. Soms is het daarom slimmer om kleine schades zelf te betalen.

Wat te doen na een aanrijding met wild?

Als je toch die pech hebt, volg dan deze stappen:
  1. Veiligheid eerst: Stop veilig en zet je alarmlichten aan. Stap alleen uit als het veilig is.
  2. Hulp inschakelen: Bel de politie (0900-8844). Zij registreren het incident en schakelen eventueel de dierenambulance in. Laat het dier verder met rust. Het dier kan door pijn ineens bijten of krabben.
  3. Documenteer: Maak foto's van de schade en het incident. Dit helpt later bij de schadeafhandeling.
  4. Schade melden: Neem direct contact op met je verzekeraar en geef alle info door, inclusief foto's en het politieverslag.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je een aanrijding liever voorkomen. Een aantal tips om dit zoveel mogelijk te doen:
●      Wees alert: Vooral tijdens de schemering en 's nachts, wanneer dieren actiever zijn.
●      Let op borden: Waarschuwingsborden voor overstekend wild zijn er niet voor niets. Rij extra voorzichtig in deze gebieden.
●      Matig je snelheid: Dit geeft je meer tijd om te reageren als er een dier op de weg verschijnt.
●      Gebruik groot licht: Op onverlichte wegen kun je beter zicht krijgen op dieren door groot licht te gebruiken. Vergeet je licht niet te dimmen voor tegenliggers.
Wist je dat de meeste aanrijdingen met wild gebeuren in het voorjaar rond april en mei? Jonge dieren trekken naar nieuwe gebieden en de voedselbehoefte is hoog. Ook tijdens de wisseling van zomertijd en wintertijd moet je extra alert zijn. Dieren kennen deze wisseling niet, maar jij bent wel een uur eerder of later op de weg.

Altijd goed voorbereid

Menno Dijcks, expert autoverzekering; “Of je verzekerd bent voor een aanrijding met wild hangt af van je verzekering. Met een WA-verzekering ben je niet gedekt voor deze schade. Met WA+ of allrisk ben je meestal wel goed verzekerd. Check altijd je polisvoorwaarden om zeker te zijn van je dekking.’’
Blijf alert en neem voorzorgsmaatregelen om aanrijdingen met wild te voorkomen. Mocht het toch gebeuren, volg de juiste stappen voor een snelle en correcte schadeafhandeling en om het dier te helpen als dat nodig is. Stay safe en happy driving!
Delen met
Ook interessant