Onderzoek toont aan dat een baard hartstikke gezond is

Zoals je misschien al weet maakt de baard een ware comeback. Jarenlang is de baard—inclusief snor—in het verdomhoekje gezet, maar tegenwoordig wordt je ermee doodgegooid. Van Hollandse baardmannen in Game of Thrones, tot krulsnor barista’s die voor jou de perfecte koffie’s brouwen.

Maar wist jij dat het tweede pronkstuk van de man naast het beschermen tegen de sterke zon en scherpe winterkou, ook ziektekiemen en virussen buiten de deur weet te houden? Je leest het goed, de baard houdt je gezond, en hoe!

In een recent onderzoek welke werd afgenomen door onderzoekers schrijvend voor het prestigieuze Journal of Hospital Infection, werden enkele duizenden bebaarde en onbebaarde ziekenhuismedewerkers over een periode van 24 maanden gevolgd. Hieruit kon worden opgemaakt dat bebaarde ziekenhuismedewerkers minder vatbaar waren voor kwaadaardige virussen en infecties en dus minder snel ziektekiemen overbrengen naar andere individuen binnen de ziekenhuismuren. Een ontdekking wat zich volgens dezelfde groep onderzoekers ook kan vertalen naar de gewone mens die niet in het ziekenhuis mensen met een scalpel bewerken, slangetjes in neuzen duwen en klysma’s uitvoeren bij patienten met reukige darmproblemen. 

Niet alleen het onderzoek uit het Journal of Hospital Infection toont aan dat baarden uiterst preventief kunnen zijn, ook de BBC besteedde er veel aandacht aan en kwam tot de conclusie dat baarden toch écht beter zijn voor je gezondheid.

Baarden zijn dus niet langer vies maar helpen je gezond en fit te blijven en misschien wel langer te laten leven. Lang leve de baard!

Reageer op artikel:
Onderzoek toont aan dat een baard hartstikke gezond is
Sluiten