Alle ogen in whiskyland zijn gericht op deze zeldzame fles van Old Pulteney

Noem eens een bedrijf dat al meer dan twee eeuwen bestaat. Waarschijnlijk kom je niet heel ver, hè? Het is vrij zeldzaam om zo lang overeind te blijven. Als dat je lukt, doe je dus blijkbaar iets heel erg lekker. Nu bestaat ook whiskymerk Old Pulteney nog niet zó lang. Over drie jaar hebben zij hun jubileum. Toch gaan alle ogen nu ook alvast in de richting van de Schotse hooglanden. Old Pulteney komt met een zelden vertoonde fles. 45 jaar oude single malt Scotch.

Old Pulteney Bow Wave

De distilleerderij van Old Pulteney kent een rijke historie in de Schotse whisky’s. Nu komen ze met hun oudste single malt ooit. Met zijn 45 jaar heeft deze batch bijna een kwart van de leeftijd van het merk zelf. De fles wordt op 5 oktober geveild door veilinghuis Sotheby’s. Als er iets exclusiefs onder de hamer gaat, lijken zij altijd van de partij en ook nu is het dus weer raak voor ze.

De whisky heeft meer dan vier decennia in Amerikaanse eiken vaten gerijpt. Dat deden ze op zich al vaker bij Old Pulteney. Het bijzondere van deze is dat hij zijn laatste vijf jaar in een vat van een Spaanse eik zat. Dat brengt weer extra smaken naar boven. Hij is gebotteld in een diepblauwe eivormige decanteerkaraf die omgeven is met golfvormig, zilveren franjes. Dat werd zo ontworpen door kunstenaars Brodie Nairn en Nichola Burns van Glasstorm.

Om tot de kurk te komen, heb je een speciaal sleuteltje nodig. Mocht er iemand ooit je huis binnen dringen, weet je één ding zeker: je whisky is veilig. Dat mag ook wel want we vrezen dat deze fles voor een duizelingwekkend bedrag de deur uit gaat. Maar dan kun je wel bij iedereen opscheppen dat je al dan niet de bijzonderste fles whisky ooit in huis hebt.

Reageer op artikel:
Alle ogen in whiskyland zijn gericht op deze zeldzame fles van Old Pulteney
Sluiten