Het nieuwe Camp Nou wordt een oogstrelend voetbalbolwerk

Barcelona heeft zijn allerlaatste wedstrijd in het iconische Camp Nou gespeeld. Nou ja, voorlopig dan. Het stadion gaat op de schop voor een grootse renovatie. In 2025 moet de club terugkeren naar de iconische thuishaven. En dan moet er een futuristisch meesterwerk staan. Camp Nou betekent nieuw veld. Nu wordt het dus een soort Nou Camp Nou.

Het is dé trend in het voetbal. Clubs als Ajax, Arsenal, Spurs, Manchester City en Atlético Madrid switchten al naar een hypermodern stadion. Barça’s aartsrivaal Real Madrid is ook al aan het bouwen en dus konden de Catalanen niet achterblijven.

Nieuwe Camp Nou

Oké, heel eerlijk: ons hart huilt wel een beetje. Het oude stadion was natuurlijk schitterend en hiermee verdwijnt meteen het decor waar magiërs als Leo Messi, Andrés Iniesta en Xavi schitterden. Maar het was ook wel echt aan vernieuwing nodig. Af en toe kwamen er blokken beton naar beneden. Het is jammer van de nostalgie maar het nieuwe onderkomen belooft ook mooi te worden.

De eerste twee ringen veranderen nauwelijks, dus het gevoel rond het veld zal grotendeels hetzelfde blijven. De derde ring wordt wat uitgebreid zodat er nóg meer mensen in passen. En de tribunes worden grotendeels overdekt. Zodat je lekker droog zit voor ál die regen die in Barcelona valt.

Goedkoop is dit allemaal niet. De verbouwing kost Barça zo’n 1,5 miljard euro. Maar dan heb je ook wel wat. Tot die tijd speelt de ploeg van Frenkie de Jong in het Olympisch Stadion op de Montjuïc. Daar kunnen ruim 55.000 mensen in. Ook niet gek natuurlijk maar het is wel aardig wat minder dan in Camp Nou. In het nieuwe stadion moet de capaciteit zelfs 105.000 worden.

Reageer op artikel:
Het nieuwe Camp Nou wordt een oogstrelend voetbalbolwerk
Sluiten