De eerste NFT-track is een feit: rapper Trustt verkoopt een album als NFT

Het lijkt er op dat NFT’s ook de muziekwereld gaat overnemen. De 18-jarige rapper Trustt is de eerste Nederlandse artiest die een track dropt als NFT. De track genaamd You Got me Falling is deze week uitgekomen.

In ons interview met Jay-Jay Boske en Selwyn Senatori zijn we dieper ingegaan op wat een NFT nou eigenlijk is. “Een NFT is eigenaarschap koppelen aan digitale projecten of objecten.” Vertelde Jay-Jay ons in het interview. Het komt er dus op neer dat je een digitaal goed koopt. Bij Jay-Jay en Selwyn ging dat over een kunstwerk, maar het kan van alles zijn.

Rapper Trustt

In een interview met FunX liet de rapper weten waarom hij van zijn track een NFT heeft gemaakt. “Ik ben er sterk van overtuigd dat muziek via de blockchain de toekomst is, omdat muziek hierdoor meer waarde krijgt voor artiesten en fans.” De blockchain kennen we ook wel van de Bitcoin en andere cryptomunten. Het wordt gebruikt om transacties vast te leggen, maar het gaat nu niet meer alleen om crypto. Ook laat de rapper aan FunX weten dat hij denkt dat Spotify steeds minder gebruikt gaat worden. Toch is het bij vele mensen nog onduidelijk wat een NFT nou zo speciaal maakt als iedereen er alsnog naar kan luisteren. “Je moet het zien als digitale kunst dat jouw eigendom is. Als je een track streamt via Spotify is het niet jouw eigendom. Daarnaast heeft het nog meer voordelen voor de kopers. Zo heb je bijvoorbeeld de optie om het later door te verkopen.” En wie weet is de hit dan zo populair dat hij meer waard is geworden.

Het eerste NFT-platform

In het interview met Wouter Kloosterman, Lemar Bachtiar en Tat Luat Nguyen, de meesterbreinen achter het allereerste Nederlandse NFT-platform, lieten ze ons al weten dat zij zich ook op muziek gingen focussen. Toen wij hoorden dat de Nederlandse rapper Trustt de allereerste NFT-track online knalde, was dit voor ons een logisch gevolg.

Authic

Dezelfde vraag stelden wij aan Wouter Kloosterman van het allereerste Nederlandse NFT-platform Authic. “De mogelijkheden met NFT’s zijn eigenlijk onbeperkt. Zo kunnen NFT’s worden gebruikt om toegang te krijgen tot concerten, festivals of exclusieve feesten. Daarnaast kan een NFT de houder ervan ook het recht geven om bijvoorbeeld bij een kunstenaar in de studio op bezoek te komen of als een van de eersten een nieuw album te beluisteren. NFT’s dienen daarnaast ook vaak als sleutel tot exclusieve online communities zoals op Discord, waar je met gelijkgezinden in contact kan komen. Als je het kan bedenken, dan kun je het eigenlijk wel opnemen in een NFT.” Dus dat de beste rapper nu zijn track als NFT gaat verkopen bevestigt hun verhaal maar weer.

Reageer op artikel:
De eerste NFT-track is een feit: rapper Trustt verkoopt een album als NFT
Sluiten