Volgens een NASA-wetenschapper is er waarschijnlijk leven op Venus

Dr. Michelle Thaller claimt dat er ‘mogelijke tekenen van leven’ zijn gezien op Venus. Opvallend, want het is er bloedheet met een gemiddelde temperatuur van 475°C.

Venus is de heetste planeet van het zonnestelsel en heeft een giftige atmosfeer, daarom is het niet de eerste plek waar je leven zou verwachten. Toch denkt Thaller dat buitenaards leven zich verstopt in locaties waar mensen onmogelijk kunnen leven. Boude uitspraken dus, maar wat is het bewijs dan? Thaller vertelt hierover tegen The Sun: “‘We zien mogelijke tekenen van leven in de atmosfeer van Venus. Ik had dat nooit verwacht. Toch zien we iets aan de atmosfeer van Venus dat door bacteriën lijkt te worden geproduceerd.”

Venus lijkt op onze planeet, maar is veel warmer

Venus wordt vanwege het formaat en de structuur vaak beschreven als een kopie van de aarde, maar de omstandigheden op de planeet zijn niet te vergelijken. Het wordt er namelijk zó heet dat zelfs lood smelt. Daarnaast is de atmosfeer allesbehalve gastvrij. Zo heeft Venus te kampen met een soort broeikaseffect waardoor de hitte de planeet niet kan verlaten. Toch denken wetenschappers al langer dat er in de wolken van Venus microbiële levensvormen voorkomen die kunnen overleven op zwavel, methaan en ijzer. Zo wordt er gespeculeerd dat er fotosynthese kan plaatsvinden vanwege het zonlicht dat door de dikke wolken penetreert.

Check ook deze video van de BBC hierover: 

Overtuigd van leven in ons zonnestelsel

Als er leven op Venus mogelijk is dan is het op andere plekken in het zonnestelsel al helemaal waarschijnlijk. Thaller noemt een aantal mogelijke locaties: “Mogelijk onder het ijs van de ijzige manen van Jupiter en Saturnus. Ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we bewijs hebben dat het zich in het zonnestelsel bevindt. We moeten alleen die 100 procent zekerheid krijgen om te kunnen zeggen dat we het hebben gevonden, maar dat hebben we nog niet. We wachten tot het niets anders meer kan zijn, want kun je je voorstellen in wat voor problemen we terechtkomen [als we het fout hebben]?”

Reageer op artikel:
Volgens een NASA-wetenschapper is er waarschijnlijk leven op Venus
Sluiten