De mooiste uitspraken van Willem van Hanegem om zijn 75e verjaardag te vieren

Redactie 20 Feb 2019 Entertainment

Hoera, Willem van Hanegem is jarig! Hij wordt alom gezien als de één na beste voetballer die we ooit hebben voortgebracht, want volgens de kenners die hem hebben zien spelen was hij maar ietsjepietsje minder goed dan Johan Cruijff. Dat betekent dat hij dus beter is dan illustere mannen als Gullit, van Basten, Rijkaard, Koeman, Bergkamp, Sneijder en Robben.

Wij hebben ‘m allee op de videobanden zien spelen, dus kunnen niet echt een waardeoordeel vellen, maar dat De Kromme een bijzonder mens is, dat staat buiten kijf. Een held van Rotterdam en een cultheld van Nederland.  Een man die altijd zichzelf is gebleven en geen blad voor de mond neemt. Om zijn verjaardag te vieren, hebben we hier zijn mooiste uitspraken op een rijtje gezet. Gefeliciteerd Willem en nog vele jaren toegewenst!

1. “Die scheids heeft de conditie van een wijkagent.”

2. “Of ik nog iets opgestoken heb op de trainerscursus? Ja, een paar sigaretten.”

3. “Roken is slecht. Vooral voor de gordijnen.”

4. “Als speler hoefden ze me na een doelpunt nooit achterna te rennen. Daar had ik de snelheid niet voor.”

5. “Dat voetballers nu harder lopen dan vroeger? Als ze weinig hersens hebben, moeten ze harder lopen!”

6. “Wat ik doe als Dick (Advocaat, red.) en ik het niet eens zijn over de opstelling? Dan sla ik hem neer. Hoe ik dat bedoel? Gewoon, dan tik ik hem neer. Die kleine kan ik wel hebben. Met Rijkaard was een ander verhaal geweest”, aldus Van Hanegem, die van 2002 tot en met 2004 assistent-bondscoach was van Dick Advocaat bij het Nederlands elftal, destijds.

Uitspraken van Willem van Hanegem
Van Hanegem bij de selectie van het WK’74. Foto: Wikipedia

7. “Ik heb op de trainerscursus wel een paar moeilijke woorden gehoord. Ik heb ze maar niet genoteerd, want anders zouden m’n vingers in de knoop zijn geraakt.”

8. “Toen Thijs Libregts trainer van Feyenoord was, speelden we tegen Haarlem, dat bijna onderaan stond. Libregts was 20 minuten bezig om uit te leggen hoe wij de verdediging moesten organiseren, zodat Haarlem niet via een uitval bij het doel van Joop Hiele kon komen. Ik zeg aan het eind van zijn betoog: “Meneer Libregts, we spelen toch thuis tegen Haarlem? En wij hebben in ons elftal mensen als Cruijff, Stanley Brard, Michel Valke, Ruud Gullit. Kunnen we niet beter praten over de vraag hoe die bal in het doel van Metgod moet komen?”

9. “Een bal is een bal. Ze zijn allemaal rond, de rest is lulkoek.”

10. “Een prof hoort zelfkritisch te zijn. Ik hoor maar weinig spelers zeggen: het was weer niks vandaag. Ze staan onder de douche op te scheppen over de twee goeie dingen die ze in een wedstrijd hebben gedaan.”

11. “Ik heb liever iemand met één heel goed been dan iemand die met allebei een beetje kan. (..) Je hebt een binnen- en een buitenkant, om een bal goed te kunnen trappen heb je geen twee benen nodig.”

12. “Wilfred Genee heeft evenveel verstand van voetballen, als een koe van touwtjespringen!”

13. “Ik moest van die gozert pionnen klaarzetten. Toen het winter werd, kreeg ik ‘t koud en ben ik er maar mee gestopt”, aldus Van Hanegem over zijn tijd als assistent-trainer van Han Berger bij FC Utrecht (1987-1989).

14. “Gaat u spelers beter maken?”, aldus een journalist. Van Hanegem: “Nee, dat doet de dokter.”

Uitspraken van Willem van Hanegem
Van Hanegem met André Hazes. Foto: Wikipedia

15. “Ik was niet de snelste, maar ik was nooit te laat.”

16. “Ik ben een echte Feyenoorder. En Rotterdam is mijn stad, de Maas mijn rivier.”

17. “Dan liggen we er bij de loting al uit”, over Aad de Mos die werd genoemd als mogelijke bondscoach.

18. “Slot speelt te dicht op Engelenhaar. Oh, is het Engelaar? Ik ben nog in de war met de feestdagen.”

19. “Die gozer beweegt als een dooie vlieg op een lepel stroop met tegenwind.”

20. “Een echt goede wedstrijd heb ik volgens mij nooit gespeeld. Mijn beste wedstrijd had mijn afscheidswedstrijd moeten worden, maar toen is het er ook niet echt van gekomen.”

21. Journalist: “Wat als Advocaat Robben weer wil wisselen?” Van Hanegem: “Sla ik hem neer!”

22. Van Hanegem over mental coaches: “Zo’n coach hebben wij ook wel eens gehad. Dan moesten we in een hoek gaan staan en naar een stip kijken. Na zes weken was ‘ie weer weg.”

23. “Over het algemeen kan ik niet zeggen dat Duitsers mijn beste vrienden zijn.”

Bonus: Willem vs Louis

Een van de allermooiste voetbalvideo’s aller tijden is die als Willem van Hanegem en Louis van Gaal allebei een jeugdteam van Feyenoord en Ajax gaan coachen. Het verschil tussen de twee is zo mooi om te zien. Wim die de kindjes lekker laat klooien in het veld en helpt om een vetert te strikken, terwijl Louis die arme kinderen vol stopt met allerlei tactische opdrachten. Gewoon even kijken.

Reageer op artikel:
De mooiste uitspraken van Willem van Hanegem om zijn 75e verjaardag te vieren
Sluiten