Militaire experts waarschuwen voor uitbreken van Derde Wereldoorlog

Yo yo, niet dat we je bang willen maken hoor. Maar we dachten: we waarschuwen je alvast even. Dan kun je alvast wat proviand inslaan en de schuilkelder op orde brengen voor het geval W.O. III echt uitbreekt. Een nieuw rapport afkomstig van leden van de Atlantic Council, een denktank in Washington die het internationale spanningsveld in de gaten houdt, heeft hiervoor gewaarschuwd.

Het rapport is geschreven door de Britse generaal Sir Richard Shirreff en speciaal adviseur van de minister van buitenlandse zaken van Polen Maciej Olex-Sczytowski. Nu zowel de NAVO als Rusland militaire troepen en wapens in de Baltische staten hebben gestationeerd is de situatie een stuk dreigender geworden.

In het stuk, Arming for Deterrence, staat onder meer: ‘The West misunderstands Russia, assuming that it will obey the rules even if we are not willing to enforce them’ en wordt er geschreven dat de activiteiten rondom de Baltische staten ’potentially devastating implications for eastern Poland and fatal consequences to the Alliance’ heeft.

De laatste maanden is de relatie tussen het Westen en Rusland niet al te best. Zo waarschuwde Poetin al dat hij zijn leger zou mobiliseren om in de Oostzee te vechten met Amerikaanse, Britse en NAVO-troepen. Verder zou een Canadese spion beweren dat Rusland vol in de voorbereiding op een oorlog zit en heeft voormalig Sovjetunieleider Gorbatsjov gewaarschuwd dat NAVO risico loopt op een oorlog met Rusland. De spanningen dateren al van langere periode, gezien de interventies van Rusland in Oekraïne en recenter nieuwe Russische legerbasissen en vloetoefeningen in het Noordpoolgebied, terwijl in de Zwarte Zee de Russische marinevloot flink is uitgebreid.

Tot slot wordt in het rapport aan de NAVO geadviseerd om nog meer troepen in Polen te stationeren om de dreiging tot Rusland wat in te korten. Ach ja, de internationale politieke spelletjes. Overigens levert Nederland een bescheiden bijdrage in het dreigende conflict, want wij zullen volgend jaar 100 tot 150 commando’s in Litouwen stationeren die daar een jaar zullen blijven. Wat ons betreft lijkt het meer op de Tweede Koude Oorlog dan de Derde Wereldoorlog. Tot zover de internationale politieke betrekkingen, wij gaan weer even FIFA spelen.

Reageer op artikel:
Militaire experts waarschuwen voor uitbreken van Derde Wereldoorlog
Sluiten