Met de trein van Londen naar New York: binnenkort werkelijkheid

Redactie 24 feb 2017 Entertainment

Russen denken in groot, groter, grootst. Alles in Moedertje Rusland is buitengewoon groot en extreem, denk hierbij aan de temperaturen, de afstanden en de mensen die er wonen. Nu is het grootste land op deze aarde van plan een werkelijk gigantisch project te starten.

Political Products Online GIF - Find & Share on GIPHY

De langste spoorlijn ter wereld, de Trans-Siberië Express is al duizenden kilometers lang en doorkruist heel Rusland, het is zelfs mogelijk om door te reizen naar Peking. De directeur van de Russische Spoorwegen, Vladimir Jakoenin, is zeer tevreden met de spoorlijn, maar heeft nog grotere plannen: een trein naar Amerika!

Voor wie enige geografische kennis heeft: er ligt inderdaad een zee en een oceaan tussen Rusland en Amerika, wat af en toe best handig kan zijn om die twee kemphanen uit elkaar te houden. Vladimir Jakoenin zoekt echter de verbinding en wil graag een tunnel aanleggen tussen het uiterste oosten van Rusland, het Siberische Uelen, en het westen van Alaska, het plaatsje Nome.

Snow GIF - Find & Share on GIPHY

Dit klinkt nogal ambitieus: de tunnel moet maar liefst 103 kilometer lang worden, de Gotthardtunnel is daarmee vergeleken een dwergje van slechts 15 kilometer. De spoorlijn moet onder de ijskoude Beringstraat komen. Het doel van dit project is een permanente verbinding tussen de twee supermachten waarbij handel en toerisme de grote winnaars moeten worden. Het is dan zelfs mogelijk om vanuit Londen met de trein naar New York te rijden. Dat zou de meest epische rit ooit zijn!

Helemaal origineel is het idee overigens niet, Tsaar Nicolaas II bedacht in 1906 al dat een tunnel wel handig zou zijn, maar kon het plan helaas niet uitvoeren vanwege een revolutie in eigen land waarbij hij het leven liet. De Wereldoorlogen en de Koude Oorlog vertraagden eveneens de spoorlijn.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Experts van de Russische Spoorwegen schatten dat het immense project zo’n $100 miljard moet gaan kosten. Dat lijkt veel, maar als je bedenkt dat Rusland, Amerika en ook China erg geïnteresseerd zijn, moet dit toch wel te doen zijn. Zeker Trump en Poetin zijn altijd in voor megalomane ideetjes. Rond 2030 moet het af zijn. Het alternatief is een stuk lastiger: een tunnel onder de Atlantische Oceaan.

Riding GIF - Find & Share on GIPHY

VolkskrantMan-Man

Reageer op artikel:
Met de trein van Londen naar New York: binnenkort werkelijkheid
Sluiten