Mark Cerny van Sony onthult details over de PlayStation 5

redactie 17 apr 2019 Entertainment

Mark Cerny is de hoofd ontwikkelaar van de PlayStation 4 en PlayStation 5. In een interview met Wired heeft hij wat opvallende weetjes gedropt. Ook was hij zo vriendelijk om bepaalde geruchten de wereld uit te helpen. Gisteren deelden we ook al een artikel vol met onbevestigde geruchten, maar ditmaal komt het van Sony zelf en dus kunnen we er nu vanuit gaan dat het klopt.  

Mark Cerny werkt al sinds 2010 voor Sony en is medeverantwoordelijk voor het ontwerp en bouwtechniek achter PS4 en PlayStation Vita. Nu heeft hij ook de taak gekregen om de PlayStation 5 te ontwikkelen. Hij weet dus stiekem al hoe de PS5 eruit ziet, wat er onder de motorkap zit en wat de PS5 kan.

De nieuwe details onthuld door Mark Cerny

1. Nog hoop dat de PS5 dit jaar zal verschijnen? Dan hebben we slecht nieuws voor je want dat ontkrachtte Cerny direct. Helaas zal je dus geen PS5 onder de kerstboom aantreffen.

2. De PS5 krijgt een geoptimaliseerde SSD harde schijf. Dit zorgt onder andere voor de snelheid van het laden van games en andere dataverwerking. De PlayStation 4 had bijvoorbeeld een laadtijd van 15 seconden nodig bij zwaardere games als Spider-Man. De PS5 zal dit met een verwerkingscapaciteit van ongeveer 0.8 seconden een stuk sneller doen.

3. Verschillende game developers hebben al een devkit ontvangen. Dat is het apparaatje dat je als ontwikkelaar nodig hebt om games voor de PS5 te maken. Vroegtijdig geleverd zodat men genoeg tijd krijgt voor hun game releases.

4. De PS5 zal inderdaad met 4K tot en met 8K capaciteit hebben. Vat je ’em? Dat is acht keer zo scherp als Full HD in 1080p.

5. PlayStation 4 games zullen volledig werkend zijn op PS5. Je oude PSX, PS2 en PS3 games hebben ze nog niets over durven zeggen. Waarschijnlijk is Sony dit nog aan het optimaliseren.

6. PlayStation VR zal ook volledig ondersteund worden op de PS5. Ook is er een nieuwe versie onderweg die nog even op zich laat wachten. Toch is het leuk om te weten dat de oude VR-bril gewoon zal werken op de nieuwe console.

7. Gaat ook PlayStation helemaal digitaal? Voorlopig nog niet. Hoewel de streamingdiensten van Playstation steeds meer aandacht en gebruikers krijgen zal je ook op de PS5 met fysieke games kunnen spelen.

8. Er komt een gebruikersvriendelijkere PlayStation Store versie. Dit zal meer overzicht brengen en een stuk robuuster zijn dan de vorige.

9. Moeten we wachten tot de PS5 voordat Death Stranding uitkomt? Hierop gaf Cerny een beetje een cryptisch antwoord, maar het lijkt erop dat ‘ie voor zowel PS4 als de PS5 zal komen.

Reageer op artikel:
Mark Cerny van Sony onthult details over de PlayStation 5
Sluiten