Loopt er over vier jaar weer een mammoet rond op aarde?

De wolharige mammoet weer tot leven wekken. Nee, dit is niet een nieuwe film waar we over schrijven of een nieuwe prehistorische attractie in Disney. Over vier jaar is het misschien wel werkelijkheid. Volgens wettenschapers van het Amerikaanse geneticabedrijf Colossal Biosciences gaat het niet lang meer duren, voordat de mammoet weer op de aarde rondloopt.

Het DNA van de wolharige mammoet komt voor 99,6 procent overeen met dat van de Aziatische olifant zoals wij hem kennen. Dat gegeven geeft de wetenschappers het geloof de DNA-code van zijn grote harige voorouder te kunnen kraken en het wezen weer terug op aarde te brengen.

Mammoet niet oeroud

Volgens de onderzoekers lijkt de mammoet een oeroud beest, maar is dit het in werkelijkheid niet. De soort is 4 millennia geleden uitgestorven. Ze leefden in een tijd waarin geschreven geschiedenis al bestond, grote piramides en gebrouwen bier. Helemaal niet in een oeroud landschap wat velen denken, maar in een wereld zoals wij hem kennen. Door de beesten weer tot leven te wekken hopen de onderzoekers de wereld te herstellen die door de mens uit balans is gebracht.

Tot leven wekken

De teams van Colossal hebben levensvatbaar materiaal van het beest verzameld. De genen hiervan bewerken ze zodat het beest wellicht weer op de aarde rond kan huppelen, of beter gezegd stampen.

Doormiddel van gen bewerking willen de wetenschappers een embryo van de mammoet creëren. Het embryo plaatsen ze vervolgens in een Afrikaanse olifant voor de dracht. Zullen er over 10 jaar dan ook weer dinosaurussen rondlopen? De tijd zal het leren.

Reageer op artikel:
Loopt er over vier jaar weer een mammoet rond op aarde?
Sluiten