Waar de begin van de e-bike periode werd gemarkeerd door suffe tweewielers met grijsharige oudjes die je voorbij tuften, daar wordt nu de ene na de andere gruwelijke e-bike gebouwd. Nieuwste speler aan het front: Superstrata. Klinkt als een hyperexclusieve Italiaanse supercarmerk waar Cristiano Ronaldo er een van in de garage heeft staan, maar het is toch echt een Amerikaans fietsmerk dat zich heeft gespecialiseerd in lichtgewicht en schokbestendige fietsen- en
e-bikes.
Productie
Bijzonder is de manier waarop ze die fietsen produceren. Helemaal future proof bouwen zij met behulp van geavanceerd carbonfiber composietmaterialen en innovatie 3D-printtechnieken. In normaal Nederlands: veel koolstofvezel als materiaal en ze produceren met 3D-printers. Voordeel daarvan is dat iedere fiets op maat gemaakt kan worden op basis van grootte en rijstijl. Er zijn maar liefst 500.00 combinaties mogelijk, waardoor voor iedereen de perfect op maat gemaakte bike geproduceerd kan worden.
Opvallend detail is dat de Superstrata zich onderscheidt doordat het frame uit één stuk bestaat; de zogeheten unibody. Vrij uniek voor een carbonfiber fietsframe, wat meestal inhoudt dat het uit tientallen aan elkaar gelijmde en gemonteerde onderdeeltjes bestaat, waardoor het een stuk kwetsbaarder wordt. De Superstrata is dus ijzersterk en, mits er geen vrachtwagen dwars overheen rijdt, nagenoeg onverwoestbaar.
Het grote voordeel van carbonfiber is het lichte gewicht. Het frame weeg slechts 1,3 – 1,7 kilo, afhankelijk wel type je koopt. Het gewicht van een complete fiets bedraagt 7,5 – 11 kilo. Nou, daar kun je wel een paar kilometer mee klunen. “Deze fiets is ontworpen om optimaal gebruik te maken van onze nieuwe productietechnologie, waardoor je het beste krijgt van twee werelden: zeer sterk en licht van gewicht”, zegt Bill Stevens, bekend fietsontwerper en het creatieve brein achter de Superstrata.
Twee versies van de Superstrata
Er komen twee verschillende versies van de Superstrata op de markt. De eerste is de Superstrata Terra, een normale fiets. Daarnaast komen ze met de Superstrata Ion, de elektrische variant. Die laatste is in slechts 2 uur volledig opgeladen en heeft een actieradius van bijna 90 kilometer. Dat klinkt zeer veelbelovend, al moeten we dit eerst nog maar eens zien. Allebei de fietsen komen met geïntegreerde data- en stroombekabeling het frame, waardoor je ook elektronische upgrades kan toepassen zoals verlichting, een display of een extra accu. Opties op de fiets zijn onder andere de rijstijl (waarbij je kan kiezen tussen racen, straat, graven of touring), het materiaal van de wielen (ga je voor metaal of carbonfiber?) en de kleur (licht of donker).
Prijs
Qua looks hebben we geen aanmerkingen. Dit is zonder twijfel een fiets die je wilt hebben. Dan ben jij ongetwijfeld benieuwd naar de prijs. Die is inderdaad niet cheap, maar nog altijd maar de helft van een Stromer. De Superstrata Terra kost je €2.990, terwijl de Superstrata Ion e-bike voor plusminus €4.272 kan worden besteld. Mocht je er een aanschaffen, dan kun je de levering medio december verwachten. Meer info vind je op
superstrata.bike .