Monster Jam is Amerikaans topentertainment van het spectaculairste soort

sep 14 2022, 17:00 Machines
monster jam racing 1
Als je aan de Verenigde Staten denkt komt één ding direct in je op: bigger, better, faster and stronger. Dat is precies wat het spektakelstuk Monster Jam te bieden heeft. FHM was aanwezig bij deze spectaculaire show in het London Stadium. Als jouw digitale beste vriend kunnen wij je op het hart drukken: hier wil jij bij zijn. Hebben we gelijk goed nieuws voor je, want in december komt Monster Jam naar Nederland!
Tijdens ons bezoek aan Monster Jam worden we opgezogen in dit gruwelijke schouwspel. De 5.000 kilo wegende trucks vliegen ons om de oren en produceren een heerlijk kabaal. Tijdens het maar liefst zes uur durende event hoeven we onszelf geen enkele minuut te vervelen en worden we, spreekwoordelijk, op het puntje van onze stoel geduwd. Voor wie denkt dat Monster Jam voor de kleine mannen onder ons is heeft het mis. Monster Jam is voor jong en oud en de organisatie zet alles op alles om er een heerlijk racefeestje van te maken. Je hoeft er niet eens zo gek ver voor te reizen, want op 3 en 4 december vindt dit spektakelstuk plaats in het Gelredome in Arnhem.
monster jam racing 5

Amerikaanse Pit Party

Waar je bij de Formule 1 niet verder komt dan het dranghek achter de pitboxen - mag je bij Monster Jam de trucks van dichtbij aanschouwen en kan je er mee op de foto. Een handtekening scoren van jouw favoriete coureur is ook geen probleem, want hier doen ze niet zo moeilijk en zijn de coureurs geen popsterren. Dit maakt het racefeest nog toffer, omdat er weinig events zijn waar je van zo dichtbij alles mag meemaken. Tijdens de Pit Party is het niet alleen genieten van de Amerikaanse krachtpatsers, maar ook van de Amerikaanse cultuur. De Pit Party is dan zeker ook iets wat je bij jouw tickets effe erbij moet scoren, want dichterbij dan dit ga je niet komen. Wel moeten we erbij vermelden dat ze voor de zaterdag al uitverkocht zijn, maar voor de zondag zijn nog Pit Party tickets zolang de voorraad strekt.

Voorproefje in Londen

Misschien ken je ze nog wel van vroeger op de televisie: Grave Digger, Max-D en niet te vergeten El Toro Loco. Op de beeldbuis lijken ze al groot, maar in het echt weet je niet wat je meemaakt. De grote trucks zijn speciaal gebouwd om gekste capriolen uit te halen en de heren en dames die de scheurijzers besturen hebben een ongezonde verslaving aan adrenaline, want met ruim 5.000 kilo door de lucht vliegen en ondersteboven terechtkomen doe je alleen als je nergens bang voor bent. Het programma van Monster Jam bestaat uit verschillende onderdelen. Wanneer we aankomen zien we de beste motorcross-rijders door de lucht vliegen en verschillende stunts uithalen. Als we jullie vertellen dat er driedubbele backflips gemaakt worden zul je ons niet geloven en zelfs als je het meemaakt is het effe twee keer met je ogen knipperen, maar geloof ons dat je ook dit 'voorprogramma' wil zien. Even later horen we een onheilspellend kabaal uit de tunnels van het stadion komen en op de luidsprekers wordt omgeroepen: 'who's is ready for Monster Jam?!' Dat wordt natuurlijk beantwoord met gejuich uit meer dan 50.000 kelen die born ready zijn om dit spektakelstuk in ontvangst te nemen.
grave digger 3 scaled
Dan zie je ineens de dare devils in het echt voorbijrazen en lijnen ze op voor het eerste onderdeel van de show: racen. Tijdens dit onderdeel nemen de acht Monster Jam trucks het op tegen elkaar op een modderige baan. Op twee banen naast elkaar proberen zij zo snel mogelijk twee ronden af te leggen. Na het startsein gaan de 1.500 pk sterke trucks los en het geluid dat op dit moment door het stadion galmt is oorverdovend en voor de liefhebbers van muscle-cars iets waar je een strakke onderbroek van krijgt. We mogen Monster Jam niet vergelijken met tour-kampioenschappen of open-wheel racing, maar te zware trucks op steroïden die racen op een onverharde ondergrond halen het kleine jongetje in ons naar boven. Voor we het weten zitten we als een blije geit mee te juichen voor het geweld dat zich voor onze ogen afspeelt. Het gaat ook niet altijd goed, maar bij Monster Jam kom je daar ook stiekem een beetje voor. Voor we het weten spartelt er al een haai op zijn kant; de onverschrokken coureur van the Megladon had er iets te veel zin in en parkeert zijn wagen in een zandberg.

'I believe I can fly'

Na de raceklasse wordt de baan gerepareerd en hebben wij ook even tijd om op adem te komen. Die adempauze duurt echter niet lang, want waar je bij andere events soms een halfuur op het volgende onderdeel moet wachten is het bij Monster Jam constant entertainment. Met The Skills Challenge staat het volgende onderdeel alweer op de stoep. Tijdens dit onderdeel moeten de coureurs met minimaal twee wielen in de lucht zolang mogelijk hun kunsten vertonen. Ze krijgen hier drie pogingen toe. Dit onderdeel lijkt eerder op een Russische balletshow dan een race-evenement. De coureurs zijn in opperste concentratie en op twee wielen leggen ze het parcours af. Wij doen het ze in ieder geval niet na in onze Polo. De skills challenge is eigenlijk het voorgerecht op wat komen gaat, namelijk de freestyle competition. Waar het bij andere racefeestjes vooral draait om het behoud van de machine en zorgzaam omgaan met het materiaal is dat hier wel anders. In anderhalve minuut mogen de coureurs all-out gaan en laat dat ze geen tweede keer gezegd worden, want bij Monster Jam all-out is ook echt all-out. Donuts, wheelies, backflips, metershoge sprongen en horizontaal op twee wielen rijden maken dit competitiestuk een lust voor het oog. In de zenuwslopende anderhalve minuut word je getrakteerd op het beste wat het land van de onbegrensde mogelijkheden te bieden heeft. Een leuk detail aan Monster Jam is dat je zowel bij de 'skills-challenge' als de 'freestyle-competition' zelf ook jouw stem mag uitbrengen op wie het beste gepresteerd heeft. Jij mag dus meebepalen wie het evenement wint, dus indirect ook wie het meeste waar heeft geleverd voor jouw ticket. We kennen NASCAR, Indycar en dragracing, maar Monster Jam is ook een racefeestje dat jij op de bucketlist moet hebben staan!

Kortingsactie Monster Jam

Het is luid, het is krankzinnig, het is terug! Monster Jam®, het meest spectaculaire evenement op vier wielen komt op 3 en 4 december terug naar het GelreDome in Arnhem. Bestel je kaarten nu met korting! Speciaal voor de FHM-lezers hebben wij €10 korting geregeld op categorie 2 en 3 en €5 korting op categorie 4 voor de show van zondag 4 december. De korting is geldig van 1 t/m 30 september: Bestel hier jouw kaarten!
21124885 mj int fbig 1200x1200 concept 8
Foto’s: ©FMS, 2022. Deelnemers onder voorbehoud
Delen met
Ook interessant