De definitie van autosport adem je in tijdens de ADAC GT Masters

jun 27 2022, 19:30 Machines
adac gt masters fhm13
De ADAC GT Masters op Zandvoort is een megadik autosport-evenement waar iedere petrolhead zijn hart kan ophalen. Zowel de coureurs als toeschouwers genieten met volle teugen van alles wat autosport te bieden heeft. Je mag achter de schermen kijken, de grid oplopen voor de race en je eigen plek op het circuit kiezen. Het is dan ook een autosportfeest voor en door de raceliefhebber.
Waar je tijdens de Formule 1, MotoGP en WRC met geen mogelijkheid toegang hebt tot een kijkje achter de schermen of een kort gesprekje met de coureurs kan dit bij deze Duitse raceklasse wel. Het is dan ook een prachtig evenement om mee te maken, want voor je het weet loop je tegen Thierry Vermeulen, de rijder voor Verstappen.com x Red Bull, aan.

Wunderbar!

Het evenement is in een woord samengevat gruwelijk. De Porsches, Lamborghini's, Audi's en Formule 4 auto's vliegen je om de oren en heel de dag zit je op het puntje van je stoel. De competitie is hevig en omdat het jongens zijn die vaak verder willen groeien in de autosport wordt er keihard geracet en een tikje hier en daar is geen zeldzaamheid. Voorafgaand aan elke race kan je jouw favoriete coureur nog even succes wensen, een gruwelijke plaat maken voor de Instagram en/of op de foto met een van de prachtige grid girls. Je wordt volledig vrij gelaten en wordt als het ware onderdeel van het evenement. Het mag dan wellicht niet te vergelijken zijn met het grote Formule 1 circus, maar ook bij ADAC weten ze hoe een autosportfeest georganiseerd moet worden.

Verschillende raceklassen

Tijdens de ADAC GT Masters worden er veel verschillende races verreden in verschillende klassen. Vanaf acht uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds is de baan in gebruik door de mannen met het grote speelgoed en dat drie dagen lang. Wij kijken onze ogen uit en genieten van de geur van rubber en benzine. In de ochtend worden we getrakteerd op het racegeweld, genaamd de Porsche Cup Benelux. Rond de negentien opgefokte Porsches knallen het circuit over om de beste tijd neer te zetten om vooraan de startgrid te beginnen bij de race die later in de middag zal plaatsvinden. De ene na de andere gele vlag wordt dan ook gezwaaid, want één ding is duidelijk: deze mannen gaan alleen voor de winst en niets minder. Het is dan, in onze ogen, een van de puurdere vormen van racen, waar het echt nog gaat om de machine onder controle krijgen en op de uiterste limiet rijden.
De race van deze klasse is een spektakelstuk an sich. De Porsche-coureurs rijden de ballen uit de broek en de ene na de andere rijder vliegt van de baan. Deze jongens zijn gebrand om te winnen en geven geen centimeter ruimte aan elkaar, logisch ook als je bedenkt dat de snelste jongens mogen gaan rijden in de Porsche Supercup. Deze laatste is dé Porsche-klasse van de wereld en deze jongens doen niet onder.
adac gt masters fhm26

ADAC GT Masters 2022

Na de turbulente kwalificatie van de Porsche Cup Benelux vind de kwalificatie voor de ADAC GT4 -klasse plaats. Deze mannen houden het wat netter en met wat uitschieters bij de Tarzanbocht verloopt deze sessie vrij rustig. Nou ja rustig - de mannen knallen je snelheden van 220+ km/u voorbij en rijden net als de Porsche-rijders op de limiet. Het is voor ons als groot autoliefhebbers dan ook een spektakelstuk waar we genieten van de racerij in verschillende soorten en maten. De race die hierna plaatsvindt is het vuurwerk waar iedereen voor gekomen is: dé ADAC GT Masters. De GT3-race gaat klokslag een uur van start en onderweg naar de eerste bocht is het al een duw- en trekwerk en na 10 minuten is de eerste DNF al een feit. De race is leuk om te zien er zijn genoeg inhaalacties, het veld zit dicht op elkaar en zo nu en dan wordt er een klein stootje uitgedeeld. De Nederlander met wagen nummer #33 Thierry Vermeulen en zijn teamgenoot Mattia Drudi hebben deze race een hoop pech en eindigen, mede door een lekke band, op de zestiende plek. Een dag later maken de mannen dit wel goed en eindigen ze op het podium. De eerste droom van ons Nederlandse talent is in ieder geval verwezenlijkt.

Formule 4

Het Formule 4 circus rijdt ook op het circuit van Zandvoort en deze jongens zien we later misschien wel terug in de Formule 1. Het is open wheel racing op de limiet en ondanks de kleine viercilinder met 180 pk vliegen de coureurs als een wespenzwerm voorbij. De ADAC GT Masters is dan ook een geweldig evenement met een hoop vuurwerk en jong talent.

Gallery

Foto's: Dion Roessen
Delen met
Ook interessant