Maakt geld dan toch gelukkig? Dit onderzoek geeft het antwoord

‘Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel lekker om te hebben’. Hoor je je foute oom zeggen op een verjaardagsfeestje. Nou, we kunnen vanaf nu zeggen dat die ongelijk heeft, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de University of Virginia.

Hoop jij ook elke maand dat je met de loterij heel veel geld wint en nooit meer hoeft te werken? Een dikke bankrekening lijkt een droom die uitkomt, maar is dat eigenlijk wel echt zo?

Geld maakt gelukkig?

Een recent onderzoek, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), gooit dus roet in het eten van het idee dat je geluk afvlakt na een bepaalde inkomensgrens. Wetenschappers bewijzen juist dat je met meer geld wel degelijk gelukkiger kunt worden.

De onderzoekers Daniel Kahneman en Matthew Killingsworth van de University of Virginia namen meer dan 33.000 werkende volwassenen in de Verenigde Staten onder de loep. Ze ontdekten dat geluk gemiddeld blijft toenemen met het inkomen, zelfs voor de big spenders. Ondanks dat ongeveer 20 procent van de deelnemers, de ‘ongelukkige minderheid’ genoemd, negatieve emoties bleef ervaren die niet door meer money werden verzacht. Dit wijst erop dat geld niet voor iedereen een geluksformule is, maar wel voor de meesten. Houd er wel rekening mee dat dit onderzoek Amerikaans is en niet één op één kan worden toegepast op Nederland.

Hoeveel geld maakt gelukkig?

Kunnen we dan zeggen: hoe rijker, hoe gelukkiger? Dat is volgens een onderzoek van de Amerikaanse Princeton University niet zo. Uit deze studie blijkt dat de grens ligt bij een jaarinkomen van 75.000 dollar. Verdien je meer dan dat, dan ben je niet direct gelukkiger. Wij trekken in ieder geval de conclusie: Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld maakt wel ongelukkig. Maar er zijn wel andere factoren die meer invloed hebben op geluk dan geld:

  • Een goede band met vrienden, familie en geliefden
  • Een goede fysieke en mentale gezondheid
  • Plezier en voldoening in je werk
  • Genetische aanleg
  • Je kijk op het leven

 

Reageer op artikel:
Maakt geld dan toch gelukkig? Dit onderzoek geeft het antwoord
Sluiten