NASA deelt retevette omgevingsfoto van de planeet Mars

redactie 27 Nov 2018 Entertainment

Het was een pittig reisje van zo’n 482 miljoen kilometer. De sonde InSight  is zo’n zeven maanden onderweg geweest, maar heeft nu eindelijk zijn bestemming bereikt: Mars. De eerste foto van de sonde windt er geen doekjes om.  Het voertuig is er nu echt, met een bijzondere foto als resultaat.

Gisteren om 20:54 (Nederlandse tijd) landde de sonde InSight veilig en wel op Mars. Het apparaatje gaat niet de hele planeet over racen, sterker nog de sonde blijft twee jaar lang op exact dezelfde plek staan.

Nasa Mars planeet marslander

De binnenkant van Mars

Ziet er bizar uit niet? Het is net alsof het apparaatje is aangekomen middenin in de Sahara. De komende twee jaar gaat de sonde boren om bodemonderzoek te doen. Iedereen is behoorlijk benieuwd naar de binnenkant van de planeet.

Radiosignaal

De landing zelfs was aardig spannend. Een uur voor de landing werden vanaf de aardse de laatste aanwijzingen verstuurd. Acht minuten na de landing kwam er een radiosignaal vanaf Mars. In zeven minuten moest het apparaat afremmen van 20.000 kilometer per uur naar 0. Dat is een aardige omschakeling. Met een parachute kwam het gevaarte aan op Mars. Het moest heel voorzichtig gaan, want de sonde heeft een miljard dollar gekost. Een hitteschild beschermde de sonde tegen de enorme hitte daar. Toen het klusje geklaard was het feest op aarde. Het begin van een spannend nieuw hoofdstuk.

AD

Reageer op artikel:
NASA deelt retevette omgevingsfoto van de planeet Mars
Sluiten