De Lamborghini Urus is eindelijk uit en is officieel de snelste SUV ter wereld

Redactie 5 dec 2017 Machines

Na de veel belovende aankondiging van het Italiaanse supercarmerk, hebben we er een kleine drie maanden op moeten wachten maar eindelijk is het ultieme racemonster onder de SUV’s onder ons. Het eindresultaat mag er zijn. ’S werelds snelste SUV komt daarnaast ook in aanmerking voor de mooiste uit zijn klasse. Het uiteindelijke model combineert de uitstraling van pure brute kracht en elegante snelheid. Maar het blijft toch even wennen, zo’n grote Lambo.

Terwijl exotische autofabrikanten zoals Lamborghini en Aston Martin de cross-over SUV-markt binnenstormen, is het de uitdaging het echte supercarkarakter te behouden. Het is de identiteit van deze merken en waar ze bij iedereen om bekend staan. Lamborghini lijkt die test te hebben doorstaan voor het leveren van prestaties van de allerhoogste graad, die verwacht mogen worden van machines die het stierembleem dragen. De Urus beschikt over 4.0-liter twin-turbo V8 motor met 650 pk waarmee het in 3,5 seconden optrekt van 0 tot 100 km/u met een topsnelheid van 305 km/u.

Lamborghini Urus
Foto: Lamborghini

Er is zeer een pienter vierwielaandrijvingssysteem dat er zowel voor zorgt dat de Urus op het circuit van de Nürburgring als op het net zo legendarische Rubicon Trail, perfect uit de metalic verf komt. Het systeem stuurt normaal 60 procent van het koppel naar de achterwielen, maar het kan dat tot wel 87 procent verhogen voor een echt dynamisch achterwielaandrijving gevoel.
“Het is een echte Lamborghini op het gebied van design, prestaties, rijdynamiek en emotie, maar ook dagelijks rijplezier in verschillende omgevingen”, aldus Stefano Domenicali, voorzitter en CEO van Automobili Lamborghini. “De Urus past perfect in de Lamborghini-familie als een high-performance auto, het is het hoogtepunt van intensieve ontwikkeling en gepassioneerde vaardigheid om een nieuw stierenras te creëren: een super SUV die de grenzen van verwachtingen overstijgt en de deur opent naar nieuwe mogelijkheden, voor zowel ons merk als onze klanten.”

Familie van

De Lamborghini Urus deelt zijn basis voor het chassis met zijn zakelijke neven, de Audi Q7, Porsche Cayenne en Bentley Bentayga. Deze hardware is verborgen onder Lamborghini’s gebruikelijk waanzinnige Italiaanse styling. Hoewel de auto niet bedoeld is als een supercar voor op het circuit, heeft de Urus de bekende strakke lijnen waar de Italiaanse stier bekend om staat. Die bekende eigenschappen hadden ook niet misstaan onder de motorkap. Waar het merk beroemd is om zijn V12 en V10 motoren, is de V8 in de Urus een kleine teleurstelling.
Hoewel er niets mis is met de motor, maar een echte verwoestende stier verdient toch minimaal een V10 onder de kap. Hopelijk kan de V8 ons alsnog positief omverblazen. De prestaties liegen er hoe dan ook niet om. Qua looks heeft ‘ie ons al. Mocht je de Lamborghini Urus willen aanschaffen, dan beginnen de prijzen vanaf  €168.000 euro. Toch een lekkere combo om samen met de Huracán Performante de deur te hebben staan.

 

Reageer op artikel:
De Lamborghini Urus is eindelijk uit en is officieel de snelste SUV ter wereld
Sluiten