Volgens onderzoek zijn mensen die vroeg met kerstversiering beginnen gelukkiger

redactie 13 nov 2018 Entertainment

We hebben de eerste kerstbomen al voorbij zien komen. En ook in veel steden hangen de kerststerren en lampjes al door de straten. Gezellig is het wel. Heb jij de boom met kerstverlichting al staan? Haal ‘m snel van zolder, kerst schijnt je gelukkiger te maken. 

Sommige mensen schijnen zelfs een boost te krijgen wanneer ze vroeg beginnen met de kerst-prullaria. ”Het zorgt voor een neurologische verandering in het brein waar je happy  van wordt”, zei psychologe Deborah Serani in Today. Wanneer je het nu al gaat ophangen krijg je een boost van dopamine, dat hormoontje zorgt ervoor dat je een goed gevoel van binnen krijgt.

Terug naar vroeger

Daarnaast draait het ook om de associaties die je met het kerstfeest hebt. Vele mensen moeten terugdenken aan hun kindertijd waarin kerst altijd een periode was van warmte, genegenheid en gezelligheid.  De kerstboom versieren samen met je ouders, cadeautjes onder de boom, de lichtjes in de tuin. Het is een grote bom van nostalgie. En dat kan de kerstboom in huis allemaal weer naar boven halen. Het lijkt wel magie.

Lichtjes en kleurtjes

Niet alleen het nostalgische gevoel draagt bij aan de euforie, ook de kerstlichtjes en versieringen zelf helpen. De lichtjes en kleuren zijn een streling voor onze gelukshormonen. Volgens de chromotherapie zorgen lampies ervoor dat je blijer bent en daarnaast ook nog eens een flink energieboost krijgt.

De andere kant van de munt

Had je vroeger geen gezellige kerst? Dan kun je de kerstversiering beter helemaal niet ophangen. Als je nare herinneringen hebt aan kerst wordt dit alleen nog maar versterkt door de versiering en lampjes. Het roept allerlei nare gevoelens op waar je liever niet een terugdenkt. Hier is ook een goede oplossing voor: ga lekker op vakantie! Nieuwe herinneringen maken met de kerst zorgt voor een betere kerst in de toekomst.

Reageer op artikel:
Volgens onderzoek zijn mensen die vroeg met kerstversiering beginnen gelukkiger
Sluiten