Een avondje Jura whisky proeven zou elke vriendengroep moeten doen

Je kunt een willekeurig glaasje aan de lippen zetten en denken: ‘hmm, lekker drankje’. Bij een glaasje Sisi natuurlijk helemaal prima, maar als we het hebben over whisky missen we dan toch een beetje de romantiek. Sterker nog, het verhaal draagt juist bij aan de smaak. Als ze iets kunnen bij Jura is het dat prachtige verhaal, over een klein onbereikbaar eilandje ver verwijderd van de Schotse kustlijn, in geuren en kleuren vertellen. En lekkere whisky maken, ook niet onbelangrijk. We namen een kijkje bij Jura’s Community Event. Maximaal genieten op een avond die we ons nog lang zullen heugen.

Om Nederlands’ grootste whiskyliefhebbers eens echt goed kennis te laten maken met het merk Jura, organiseerden ze het evenement op het landgoed van tuinarchitect Wim Verzantvoort. De sfeer van het eiland was gevangen in een hangar omringd door prachtige tuinen. Voor een whiskyliefhebber was het snel duidelijk: dit voelt als thuiskomen.

Jura whisky

Het verhaal van het merk komt dus van het kleine Schotse eiland, Jura. Op zestig mijl ten westen van het Schotse vaste land. Dat lijkt misschien wel mee te vallen, maar het voelt als een world apart. Desondanks voelt het Schots. Een robuust landschap met wilde bergen, vredige meertjes en een woeste zee. En het is klein. Echt klein. Ze doen hier niet aan heilige drie-eenheden maar heilige een-eenheden. Er is één weg, één pub en één distilleerderij. En toch maken ze er verdomd goeie whisky. Het hele gevoel van het eiland, de warmte van de gemeenschap en de passie, wordt gevangen in een vat.

Jura

Community night

Die ervaring kregen wij op een heerlijke avond in Naarden. Een heerlijk viergangendiner met bijbehorende whisky’s. Ondertussen kregen we de uitleg. Zelfs onervaren whiskydrinkers staken zo iets op en op het einde van de avond was iedereen ontegenzeggelijk liefhebber. Jura presenteerde vier van zijn meest prestigieuze whisky’s, de Bourbon Cask, een 12 Year Old, een 18 Year Old en de Seven Wood.

Voor we aan konden schuiven, moesten de handen uit de mouwen. Op een klein eiland als Jura, wordt niet zomaar een nieuw onderdeel geleverd als iets stuk gaat. Daarom moet er veel hergebruikt worden. Ook dat gevoel wilde het merk vangen in de avond en dus maakten alle aanwezigen een eigen coaster. Van het slopen van een pallet, tot brandmerken voor een échte Jura-branding. Zo, nog meer thuis op het eiland. Aan tafel!

Jura

Jura Seven Wood

Vier whisky’s op een avond, stuk voor stuk heerlijk. De echte liefhebber komt bijzonder goed aan z’n trekken vanavond. De bijzonderste vonden wij de Seven Wood. Bij een 18 Year Old zal de gemiddelde kenner wel een voorstelling hebben hoe zijn proces er ongeveer uitziet, en hoe speciaal dat hem maakt.

De Seven Wood was nieuw voor ons. Na de eerste elf jaar in één vat, split Jura de batch op. Dan gaat ‘ie in zes verschillende vaten, van zes verschillende soorten hout. De een is heel dicht, de ander wat opener. Daarmee krijg je zes hele verschillende smaken. En dan? Dan mieteren ze die weer bij elkaar. En nee, dat is níét zonde. Het is juist hartstikke lekker. Je houdt een complexe whisky over waar alles in zit. Iedere ervaring komt langs. En complex betekent in deze niet dat het te ingewikkeld wordt.

Jura

Tips en adviezen

Verder waren er nog wat tips en adviezen voor de beginnend whiskydrinker. Als je het nu graag eens voor het eerst wil proberen, of je snapt het nog niet (je vindt het namelijk niet vies, je snapt het niet), delen we die hier graag voor je. Allereerst gaat het dus om het verhaal. Whisky drink je niet, je proeft het. Dus nee, je gooit niet na acht bier een shotglaasje vol om dat in een keer achterover te werken. Je gaat er eens goed voor zitten en neemt alles in je op.

Hoe? Eerst draai je de whisky rond in het glaasje. Een klein proefglaasje bij voorkeur, dat houdt de smaken en geuren beter bij elkaar. Daarna is het tijd om te ruiken. Niet meteen je hele gok in dat glas duwen! Voorzichtig dichterbij komen, waarbij je je linker- en rechterneusgat afwisselt. Tot slot neem je een goede slok, niet alleen je tong natmaken, en houd je die in je mond. Evenveel seconden als het aantal jaar dat de whisky heeft gerijpt. 12 Year Old? Twaalf seconden in de mond. Vervolgens doorslikken, door de neus inademen en mond uit om te voorkomen dat de alcohol meteen op je longen slaat. Et voilà! Nu proef je whisky volgens de tips van de experts van Jura. Heb jij nu zo’n dorst gekregen dat je zo’n fles wil aanschaffen? Snappen we. Zoek (hier) en gij zult vinden.

Tekst: Toon van Reisen & Siem Henskens

Reageer op artikel:
Een avondje Jura whisky proeven zou elke vriendengroep moeten doen
Sluiten