We spraken Breaking Bad-held Jonathan Banks over Redbad, Nederland en het huwelijk

Redactie 30 nov 2017 Entertainment

Daar komt hij binnen, de ultieme samensmelting tussen de Marlboro-man met dat rauwe randje en je opa met zijn grote hart die het hout hakt en de haard aansteekt wanneer je het koud hebt. Topacteur Jonathan Banks (je kent hem van o.a. Breaking Bad en Better Call Saul) schuift bij ons aan tafel. De indrukwekkende 70-jarige Hollywoodveteraan heeft tijd voor FHM’s Jesse vrij gemaakt tijdens zijn verblijf in onze geliefde hoofdstad. In het chique hotel de Grand aan de wallen eet hij rustig zijn salade terwijl wij ons vragenvuur laten ontsteken. En ja, tegen een man als Mister Banks zeggen wij u.

FHM: Als u even rustig wilt eten, dan wachten wij gerust nog even langer hoor.
Banks: Och nee lieverd, ik krijg niet vaak de kans meer met een mooie jongedame te eten.

Wat vindt u van onze bruisende hoofdstad?
Dit is mijn allereerste keer Amsterdam, hoe vind je die? Ik vind Amsterdam enorm gezellig, iedereen is aardig voor me, hoe is het mogelijk. Wat me ook opvalt is dat het hier stil is. Dat zal voor jou vreemd klinken maar het is niet te vergelijken met een stad als New York of L.A., als je ooit de kans krijgt, ga erheen. Dan begrijp je meteen wat ik bedoel.

Wat vindt u ervan om met Nederlanders te werken nu u in de Redbad-film speelt?
Het bevalt me heel goed. Vooral Gijs Naber is een hele goede acteur. Ik spreek de taal natuurlijk niet, maar visueel is hij al enorm sterk, wat een mimiek heeft die man.

Kunt u het specifieke moment in uw leven herinneren waar u dacht: ‘ja, dit is wat ik wil, ik wil acteur worden’?
Ja dat weet ik nog heel goed zelfs. Ik ben opgegroeid in Washington door een alleenstaande moeder en ik was echt een boef. Er was een grote gymzaal bij ons om de hoek waar ze altijd theatervoorstellingen oefenden. De zaal had een klein raampje, ik klauterde dan op een krukje om door het raam te spieken. Ik kwam daar zo vaak als ik kon, ik genoot er met volle teugen van en dat zorgde er wel voor dat ik van binnen wist dat dit precies was wat ik later wilde doen. Maar de buurt waarin ik opgroeide, als je daar hardop zei dat je acteur wilde worden, dan zou je het antwoord krijgen: “Who the fuck do you think you are?”. Ik dacht altijd dat ik niet opgemerkt werd als ik stiekem stond te gluren naar de repetities van het theatergezelschap, totdat er een dame naar me toe kwam en zei “Banks, ik zie je iedere keer door dat raampje kijken!”. Ze nodigde me uit om eens echt ballen te hebben en om mee te doen aan een auditie. Ik kreeg een hoofdrol in een stuk en dat veranderde mijn leven. Ik was toen zestien jaar. Ik ben nu zeventig, wat voel ik me oud.

So, today I got to meet the wonderful Jonathan Banks, how is your workday?#breakingbad #bettercallsaul #fhm @redbadthemovie

A post shared by Jesse Judith de Lange (@jessejudith) on

U bent weliswaar zeventig maar u acteert nog volop. Is er nog een bepaalde rol die u graag nog een keer wilt spelen of een karakter dat u wilt vertolken? Nu speelt u namelijk vaak de slechterik, komt dat doordat u gewoonweg niet aardig bent?
Nu moet je oppassen meisje, anders komt die slechterik in mij naar boven. Maar een héle goede vraag. Ik kan eigenlijk van iedere rol genieten, zolang ik die rol helemaal eigen kan maken. Ik houd niet van karikatuur maar van rollen waarin de acteur echt een deel van zichzelf kwijt kan.

Right on the spot, wie is de allermooiste vrouw waar u ooit mee heeft gewerkt, of waarmee u zou willen werken?
Susan Sarandon of Hellen Mirren. Niet alleen zijn deze vrouwen enorm aantrekkelijk, maar zij zijn zo sympathiek en hebben zoveel talent, wat hen des te indrukwekkender maakt.

En welke mannelijke acteur vind u inspirerend?
Anthony Quinn. Als ik één filmtip mag geven aan deze generatie, kijk Zorba the Greek. Een zwart-wit film die mijn leven als acteur absoluut veranderde. Iemand met soul, wauw.

In Breaking Bad speelde u natuurlijk een hele belangrijke rol. Heeft deze rol iets veranderd in uw leven?
De show werd een hit en met populariteit komt faam, bekendheid. Ik kreeg zeker wel een aantal aanbiedingen vlak na de serie, dus wat dat betreft veranderde er wel degelijk iets. Maar weet je, beroemdheid gaat het me absoluut niet om. Ik probeer iedere jonge artiest te vertellen dat wát je ook doet, je in jezelf moet geloven en je moet goed voor jezelf zorgen. Zodat op het moment dat jij het land der levenden verlaat, je niet hoeft te zeggen “ik heb die en die prijs gewonnen”, maar zodat je kan zeggen: “Ik ben een artiest in hart en nieren en ik heb mijn best gedaan”.

Jonathan Banks
Foto: Michael Novo

U praat zo mooi over uw vak, beschouwt u zichzelf als een gelukkig persoon?
Ik beschouw mezelf vooral als iemand die van geluk mag spreken, soms als ik mij neerslachtig voel dan denk ik bij mezelf “als ik niet gelukkig ben, hoe kan dan ooit iemand gelukkig zijn?”. Ik ben onder een gelukkig gesternte geboren, in mijn hand van kaarten zitten 4 azen. Waar ik het meest gelukkig van word is als ik mij kan focussen op iemand anders dan mijzelf.

Wat zou u aan de FHM-lezers mee willen geven wat geluk vinden betreft?
Geniet van je vrienden, je familie, de mensen die je om je heen hebt. Geef ze uit het niets eens een dikke knuffel, puur omdat het nu allemaal nog kan. Voor je het weet is het voorbij, ik ben iets ouder inmiddels en echt, ik kan het niet vaak genoeg zeggen tegen mijn eigen kinderen: geniet!

U bent getrouwd en al 30 jaar samen met uw vrouw, is het moeilijk om een gezonde relatie te hebben wanneer je een beroemd persoon bent zoals u?
Ik heb enorm respect voor mijn vrouw, want velen zullen mijn leven afwijzen, zij heeft dat nooit gedaan. Het moment dat ik haar zag was ik meteen een verliefde puber waarvan het hartje veel te snel klopte. Maar hét belangrijkste in een gezonde relatie? Zorg ervoor dat de seks fenomenaal is!

REDBAD zal vanaf 28 juni 2018 in de Nederlandse bioscopen draaien.

Tekst: Jesse de Lange

Reageer op artikel:
We spraken Breaking Bad-held Jonathan Banks over Redbad, Nederland en het huwelijk
Sluiten