DJ talk met Mees Salomé over zijn allereerste set, gekste party en zijn gloednieuwe EP Rose

jun 12 , 16:58 Interview
schermafbeelding 2024 06 12 om 180554
Mees Salomé (28) is een Nederlandse DJ en producent van elektronische muziek, bekend om zijn melodische en emotionele techno en deep house tracks. De afgelopen jaren is zijn carrière is als een raket de lucht in geschoten. Mees heeft ondertussen een stevige naam opgebouwd in de techno- en deephouse-scene en behoort tot een van de grotere dj’s van ons land. Hij reist de hele wereld over om zijn muziek te laten horen en weet legendarische zalen als de Paradiso keer op keer uit te verkopen met zijn eigen feesten onder de naam Distant.
We beginnen bij het bruisende kantoor van Armada Music, waar we Mees Salomé ontmoeten om te praten over zijn opwindende dj-carrière en zijn gloednieuwe EP Rose. De avond wordt spectaculair afgesloten met een exclusief invite-only evenement in de club binnen het kantoor. Als je geluk had, kon je als fan deze unieke ervaring van dichtbij meemaken! Maar niet getreurd, wij hebben alle ins ’n outs in een goed gesprek met Mees!
Hi Mees, hoe gaat het momenteel met je?
Het gaat goed en ik ben lekker druk! De zomer begint natuurlijk en ik ben veel leuke dingen aan het doen, zoals tijd doorbrengen in de studio en muziek maken.
Waar komt je liefde voor muziek vandaan?
Muziek is mij met de paplepel ingegoten. Creativiteit zit echt in de hele familie. Van bonte avonden met kerst, tot aan hele koorstukjes op oma’s verjaardag. Mijn ouders en grootouders zijn muzikanten, dus zo is dat bij mijn broers en zus ook terecht gekomen. We luisterden vroeger thuis, in de auto en op vakantie altijd veel naar muziek. Mijn ouders gaven ons de kans om een muziekinstrument te leren toen we ongeveer zes jaar oud waren. Ik ben daarom rond die leeftijd begonnen met gitaarspelen.
Hoe ben je begonnen als dj?
Toen ik begon met muziek maken, zat ik meer in de John Mayer-achtige stijl. Ik zong een beetje, speelde drums en piano. Vroeger hadden we een oud programma, 'Magic Music Maker', waarmee ik wat aan het experimenteren was. Hij maakte al langer elektronische muziek en had op een gegeven moment een band waar hij muziek mee maakte. Ik vond dat allemaal zo vet. Op een gegeven moment dacht ik: dat wil ik ook eens proberen.
Waar was je eerste optreden?
Dat was rond 2016/17. Mijn allereerste optreden was als openingsact voor een uitverkocht Nachtcollege in de Winkel van Sinkel in Utrecht.
Je stond dus gelijk voor een vol publiek, was je zenuwachtig?
Ik was echt superzenuwachtig. Ik had een hele grote groep vrienden meegenomen met twintig man. We zaten een drankje te doen van tevoren. En ik heb gewoon twee uur lang in het hoekje gezeten en niks gezegd.
Hoe ging je eerste set?
Op dat moment vond ik het erg goed gaan. Achteraf, als ik het terugluister, denk ik wel dat ik nog even had moeten oefenen. Ik had pas één keer een draaitafel aangeraakt, dus het was mega nieuw voor mij.
Wanneer was het moment dat je muziek echt werd herkend?
Rond dezelfde tijd had ik mijn eerste EP uitgebracht bij Filth on Acid van Reinier Zonneveld. De promo werd verspreid onder veel artiesten, en toen pakte Joris Voorn het op en ook Kölsch. Vanaf mijn eerste EP ging het dus eigenlijk al best snel.
Hoe beschrijf jij je sound?
Ik zou zeggen progressive house, melodisch en vooral emotioneel!
Hoe ziet een dag in het leven van Mees Salomé eruit?
Het verschilt echt per dag. Als ik niets te doen heb, begin ik meestal rond een uur of tien. Ik ben echt geen ochtendmens, dus ik begin vaak wat later. Ik breng dan tijd door in de studio. Rond zes uur ga ik naar huis om te eten en soms ga ik daarna ook sporten. Beetje zoals dat van iedereen eigenlijk.
Als je een eigen avond zou mogen hosten. Welke locatie zou je kiezen en welke drie andere artiesten zou je uitnodigen?
In Nederland zou ik zeggen Paradiso, dat is echt wel een van de vetste plekken. Internationaal zou ik eerst Printworks zeggen, maar dat bestaat niet meer. Anders zou ik Brooklyn Mirage in New York zeggen. Qua artiesten zou ik daar graag samen met Ben Böhmer draaien, hij draait altijd mega vet, en ook met Yotto en Tinlicker.
Wat is de meest legendarische party die je ooit hebt meegemaakt? Neem ons mee!
Dat was vorig jaar toen we bij Thuishaven, mijn eerste 10 uur set bij Thuishaven. Het was zo'n dag waar je enorm naar uitkijkt, maar tegelijkertijd ook een beetje tegenop ziet vanwege de lengte van de set. Toen de dag eenmaal begon, verliep alles zo soepel. De weersvoorspellingen waren erg slecht voor die dag, dus veel festivals waren gecanceld. Bij aankomst bleek dat Thuishaven binnen vijf minuten was uitverkocht, wat natuurlijk een enorme verrassing was. Thuishaven was een van de weinige die nog doorging door het noodweer. Dus plotseling zaten we met een volledig uitverkochte locatie, drie stages en drieduizend mensen. Het begon keihard te regenen en moesten we naar binnen, maar de muziek liep over naar de andere stage waardoor we gelijk door konden gaan. Daarna begon de zon weer te schijnen, verhuisde we weer naar buiten en het was echt een legendarische dag.
Je nieuw EP Rose is onlangs uitgekomen. Wat kan je hierover vertellen?
Er zit bijvoorbeeld een nummer bij dat al drie jaar oud is, en er is een nummer waar ik samen met een van mijn beste vrienden aan heb gewerkt. Hij is zelf geen muzikant, maar wel een van mijn grootste supporters. Het is heel leuk om met hem samen te werken. Ook is er een nummer waarin ik iets nieuws heb geprobeerd. Het is echt een mengeling van stijlen, een soort samenklontering zou je kunnen zeggen. Hoewel het een totaal andere benadering van muziek maken is, blijft het toch echt mijn muziek en dat vind ik heel vet.
Waar komt de naam Rose vandaan?
Dat is dus de plaat die ik met die vriend van mij heb gemaakt. Eerder heb ik al eens een nummer gemaakt met de naam Magnolia, ook een bloem. Toen ik aan hem vroeg hoe we dit nummer dan zouden moeten noemen, kwamen we uiteindelijk uit op Rose. Het was eigenlijk een beetje een terugblik naar het vorige nummer waar die naam ook vandaan kwam.
Hoe beschrijf jij je nieuwe EP in 3 woorden?
Energiek, positief en melodieus.
Welke muziek luister je naast elektronische muziek?
Ik luister echt naar van alles, maar voornamelijk naar elektronische muziek. Ik ben bijvoorbeeld een groot fan van Bonobo, Rüfüs Du Sol en Jon Hopkins, of niet elektronische artiesten zoals Jacob Collier of Bon Iver. Maar ik luister ook graag gewoon naar popmuziek. Buiten de studio, op feesten, geniet ik vaak van meer ontspannen, rustige elektronische muziek.
Welke drie tracks zou je nooit in je set laten verdwijnen?
Op dit moment draai ik heel vaak "Talking Like That" van Le Youth. Dat is echt een hele groovy plaat. Ook denk ik aan "Beyond Beliefs" van Ben Böhmer. Dat nummer zou ik eigenlijk in elke set kunnen draaien. En dan heb je nog "You Need To Feel Loved" van Reflekt ft. Delline Bass, waar Tinlicker een geweldige remix van heeft gemaakt.
Op welke festival willen jullie die ooit nog eens draaien?
Ik mag deze zomer weer spelen op Tomorrowland. Dat was altijd een plek waar ik graag nog eens naartoe wilde. Vijf jaar geleden heb ik daar ook al eens gespeeld, maar dat was een intense ervaring; ik had mijn eerste all-nighter en was helemaal uitgeput. Ook lijkt het me geweldig om op Exit in Kroatië te spelen, of misschien iets op Coachella of Lowlands en dat je dan het nachtprogramma een keer mag doen.
Op welke feestjes sta je binnenkort?
Ik sta twee keer op Tomorrowland, een keer in Brazilië en een keer in België. Ook sta ik nog op Strafwerk en Free Your Mind. Ik doe weer een 10h set bij Thuishaven. Aan het einde van de zomer hebben we ook nog Distant Beach, dat is mijn eigen evenement!
Heb je nog een grote droom in je carrière?
Ik zou graag Distant willen uitbouwen tot een hechte community, waar dezelfde mensen altijd weer naartoe kunnen komen en weten wat ze kunnen verwachten. Dat is echt mijn droom.
Welk advies kun je aan jonge dj’s meegeven?
Doe gewoon je eigen ding. Maak de muziek die jij echt vet vindt. Op die manier maak je altijd de beste muziek. Als je anderen gaat kopiëren, dan maak je hun muziek en niet jouw eigen geluid. Het is altijd merkbaar wanneer er echt jouw passie in zit.

Vragenvuurtje met Mees Salomé

Wat is de beste plek om te draaien?
Distant Beach in Colorado Charlie Scheveningen
Mooiste moment uit je carrière?
Thuishaven 10 hours set
Wie is je favoriete upcoming Artiest?
Thysma
Als je geen dj zou zijn, wat zou je dan willen zijn?
Ik ben opgeleide programmeur, maar daarnaast zou ik ook heel graag timmerman willen zijn.
Luister hier naar de exclusieve invite-only set vanuit het hoofdkantoor van Armada:
Meer van Mees Salomé? Check zijn hier zijn gruwelijke technosetje bij het festival A State of Trance.
Delen met
Ook interessant