Q&A met Ryan Babel over muziekalbum, vloggen in de kleedkamer en zijn favoriete Audi

“Het is de B tot de A tot de B-E-L wil je rollen over straat mammie B-E-L.”,  misschien wel de meest bekende line uit Eeyeeyo, afkomstig van profvoetballer Ryan Babel. Hoewel Darryl en Ali B in 2008 de Nederlandse hiphopgame op slot hadden, kwam een samenwerking met de toenmalig Liverpoolspeler werkelijk uit de lucht vallen. Het nummer Eeyeeyo veroverde de Nederlandse uitgaanscircuits en kon binnen no-time als absolute zomerhit worden bestempeld. Voor Ryan zelf was het allesbehalve toeval, aangezien hij al langer bezig was met een muziekcarrière. Toen onlangs de vraag kwam om een autobiografie te schrijven, bedankte hij vriendelijk. In plaats daarvan besloot Babel een biografisch muziekalbum te maken. FHM sprak de voetballer over het aankomende muziekalbum, een mop vertellen bij het Nederlands elftal en waarom hij stopte met vloggen.  

Hey Ryan, wat tof om je te spreken. Alles lekker in Istanbul?
Hey! Ja, Istanbul is echt top. Ondanks de coronarestricties is het leven hier gewoon heel aangenaam. Er is een avondklok en je moet je masker overal op, maar voor de rest kan je lekker je eigen ding doen. Ik heb werkelijk niks te klagen.

Je nieuwe single Young Champ is net uit. Waar is deze track op gebaseerd?
Young Champ is het eerste hoofdstuk van mijn leven. De track is geïnspireerd op een missie om als jonge jongen de voetbaltop te bereiken. Het gaat over mijn beginjaren als voetballer, van mijn eerste cluppie SV Diemen tot het eerste contract bij Ajax. Het moet jongeren motiveren om in jezelf te geloven en voor je dromen te gaan, net zoals ik dat vroeger deed.

In eerste instantie werd je gevraagd voor een boek, maar dit zag je niet zitten. Waarom niet?
Een boek schrijven is best een langdradig proces. Je krijgt dan een schrijver toegewezen die vele uren met je in gesprek gaat en bij je is. Qua timing had ik daar op dit moment weinig trek in. Daarnaast geeft het schrijven van een autobiografie de vibe alsof je carrière als voetballer al over is, terwijl ik nog helemaal niet wil denken aan stoppen. Een album vond ik daarom meer op zijn plaats, omdat ik door middel van muziek echt creatief bezig kan zijn en beter mijn verhaal kan vertellen. Wie weet komt er ooit nog een boek uit.

Young Champ gaat dus over je jeugd en is het eerste nummer van je album. Betekent dit dat het hele album een soort tijdlijn van je leven schetst?
Globaal wel, maar het is natuurlijk niet mogelijk om mijn hele leven in acht nummers te omschrijven. Het schetst de rode draad ervan en is tegelijkertijd een greep uit belangrijke momenten die ik in mijn leven heb meegemaakt.

Het is natuurlijk een album over jouw leven, krijg je daarbij hulp van andere artiesten?
In principe is het een solo album, maar ik heb hulp gekregen van wat vrienden uit de muziekindustrie. Het album zou niet compleet zijn zonder rappers Adje en CHO. Ik heb de afgelopen jaren veel met hen samengewerkt en daarom konden zij niet ontbreken. Verder bevat het album nog enkele bekende namen, maar die houd ik graag nog even voor mezelf. Misschien staat er iemand op met een verleden in het voetbal, meer ga ik echt niet zeggen.

Ryan Babel
Foto: Carin Verbruggen

We kennen je rapkwaliteiten natuurlijk al van ‘Eeyeeyo’. Waarom bleef de doorbraak toen uit?
In die tijd was het minder geaccepteerd om als voetballer met andere dingen bezig te zijn. Veel mensen vonden het niet gepast. Het zou voor afleiding zorgen en van invloed zijn op m’n spel. Ik heb in die tijd veel over me heen gekregen, waardoor ik toen besloot om een stapje naar achteren te doen. In de afgelopen periode heb ik me achter de schermen nog steeds veel met muziek bezig gehouden. Ik was druk met het vinden van nieuw talent en het managen van deze jongens. Wel een grappig feitje: destijds was ik de eerste voetballer die begon met muziek maken. Nu is het veel gewoner, waardoor het voor mij ook de juiste tijd is om op de voorgrond te treden.

Memphis Depay gaf in een interview met ons aan dat hij ooit op Lowlands zou willen staan. Zien we jou ook op een festival staan na de release van je album?
Zo, goede vraag! Ik zeg je eerlijk dat ik daar nog niet echt over heb nagedacht. Op dit moment heb ik daar nog geen behoefte aan, maar ik ga niks op voorhand uitsluiten.

Oké, je houdt het dus spannend. Welk optreden heeft op jou het meest indruk gemaakt?
Dat was in Miami, bij een concert van Jay-Z en Beyoncé. De manier waarop het publiek tekeerging was gruwelijk. Jay-Z is sowieso een grote inspiratie voor me. Ik heb veel van zijn sound en structuur in mijn eigen muziek meegenomen, dit gaat allemaal terugkomen op het album. Jay-Z maakt veel gebruik van oude samples, waar ik ook heel erg van houd. Door die samples heeft het album wat vertraging opgelopen, maar het resultaat is echt geweldig. Dit album wordt echt een ode aan de oude hiphop.

Wij zijn heel benieuwd. Betekent dit overigens ook dat jij steevast de DJ in de kleedkamer van het Nederlands elftal bent?
Nee, we hebben daar een gezamenlijke playlist. Iedereen gooit daar nummers in, dus het is echt een combinatie van ieder z’n smaak. Wel plug ik geregeld mijn mobiel erin om nieuwe tracks van mijn talenten te laten horen. Dat vinden de andere jongens wel vet.

Wanneer iemand nieuw is in de selectie hoort daar ook een klein concert van de nieuwkomer bij. Welk nummer heeft Jeremiah St. Juste uitgekozen?
Jeremiah heeft ‘I believe I can fly’ gezongen en deed dat niet eens zo slecht.

Jouw eerste opname in de Nederlandse selectie dateert alweer van 16 jaar geleden. Weet je nog welk nummer je destijds hebt gezongen?
Dat is alweer zo lang geleden, toen moest je nog een mop vertellen als je nieuw was. En nee, ik weet helaas niet meer hoe die ging.

Foto: Carin Verbruggen

Naast rapper ben je eigenlijk ook de eerste voetballer die de camera op zichzelf richtte. Door middel van jouw vlogs nam je de kijkers mee op vakantie, kappersbezoek en zelfs de kleedkamer. Hoe reageerden jouw teamgenoten daar in eerste instantie op?
Mijn teamgenoten reageerden eerst sceptisch. Je bent een collega en filmt ze in een comfortabele situatie, waardoor ze logischerwijs in eerste instantie op hun hoede waren. Vragen als ‘Komt dit online?’ kreeg ik regelmatig naar mijn hoofd geslingerd. Niemand wilt schade oplopen en in de mediawereld kunnen dingen snel gaan. Uiteindelijk merken ze dat je hun vertrouwen niet schaadt. Ik doe geen gekke dingen met die filmpjes, maak er alleen een leuke vlog van. Daarna vinden ze het juist leuk om in de video’s te komen.

Toch kondigde je een half jaar geleden aan dat je ging stoppen met vloggen. Wat was hier de reden van?
Ik heb een tijd lang met veel plezier content gemaakt, maar na een tijdje waren er verschillende redenen om ermee te stoppen. Ten eerste had ik eigenlijk al bijna alles laten zien. Dan is het spannende er een beetje af, je moet ook niet zorgen dat je de content te eenzijdig wordt. Daarnaast was de club (Galatasaray, red.) er ook niet zo blij mee. Zij hadden er moeite mee dat ik een inkijkje gaf in bepaalde privéplekken van de club zoals de gym of de kleedkamer. Vanuit hen kreeg ik daarom restricties opgelegd over wat ik wel en niet mocht filmen. Als laatste moet je je ook beseffen dat profvoetbal erg prestatiegericht is. Als het goed gaat heeft niemand er problemen mee dat je af en toe video’s maakt, maar als het slecht gaat ben je ineens afgeleid door dat soort randzaken. Zo werkt het gewoon in het voetbal.

Dat is heel goed te begrijpen. We zagen je in je vlogs door de jaren heen geregeld in een lekkere bak rijden. Wat is je favoriete auto?
De Audi RS6, daar rijd ik momenteel ook in. Audi brengt altijd goede auto’s uit en de RS6 is daar geen uitzondering van. Een comfortabel model, echt een familieauto. Lekker ruim, maar je kan er ook mee scheuren. Verantwoord scheuren dan hè.

Foto: Will Cornelius

Tenslotte nog even over voetbal: je hebt over de hele wereld in de mooiste stadions gespeeld, welke club heeft de meest uitzinnige fans?
Dan denk ik wel meteen aan mijn huidige club Galatasaray. De fans zijn echt te gek. Dat geldt voor heel Turkije overigens, Turken zijn de meest gepassioneerde mensen die ik ken. Al moet ik zeggen dat ik bij mijn tijd bij Liverpool ook bijzondere momenten heb meegemaakt. Een vol Anfield te betreden met tienduizenden fans die met volle borst You’ll Never Walk Alone zingen. Dat doet wel wat met je.

Een goal in de Champions League-finale of een nummer 1 hit in de top-40?
Easy, een doelpunt in de finale. Je bent een winnaar of niet.

Wat is je belangrijkste doelpunt ooit gemaakt?
Elke goal waarmee je de overwinning binnen sleept. Daar heb ik er in mijn carrière genoeg van gemaakt, ik kan geen specifieke goal uitkiezen.

Mooiste club waar je nooit voor hebt gespeeld?
Ik denk dan al snel aan Barcelona. In mijn jeugd hebben daar altijd veel Nederlanders gespeeld, waardoor ik wel echt een liefde voor die club heb opgebouwd. Nog steeds is het een club die mij erg aanspreekt.

Leuk je gesproken te hebben, we zijn heel benieuwd naar het album!

 De nieuwe single Young Champ van Ryan Babel is op alle streamingsdiensten en YouTube te beluisteren.

 

Reageer op artikel:
Q&A met Ryan Babel over muziekalbum, vloggen in de kleedkamer en zijn favoriete Audi
Sluiten