Q&A met Andy van der Meijde over tv maken, zijn familiereünie en vriendschap met Wesley Sneijder

Hij schitterde in de Champions League, verdiende 40.000 euro per week bij Everton en reed in de mooiste auto’s ter wereld. Die carrière ligt al een tijdje achter hem. Tegenwoordig is hij te bewonderen op YouTube en op televisie bij Veronica Offside. We hebben het natuurlijk over Andy van der Meijde. Met een nieuw seizoen van Andy & Melisa op komst, hadden wij reden genoeg om met Andy in gesprek te gaan over zijn huidige leven. 

Onze ex-prof zit niet stil, want naast al zijn YouTube- en tv-successen komt er een nieuw seizoen van Andy & Melisa aan. Dit seizoen wordt anders dan we van ze gewend zijn. Dit keer wordt het koppel met de kids gevolgd tijdens hun reis naar Spanje. In het zuiden hebben ze een villa gekocht die omgetoverd wordt voor de verhuur. Met het hectische leven dat het stel in Nederland leidt, kan dit alleen maar zorgen voor humor en chaos. Andy heeft geen perfect leven, maar dat heeft niemand. Wel heeft Andy enorm veel liefde en een groot hart. Onze nieuwe aanwinst Tim sprak Andy over de hoogtepunten van zijn succesvolle programma’s, de relatie met zijn dochters en de spannende toekomst die hem te wachten staat.

Andy & Melisa

Hey Andy, er komt een nieuw seizoen van Andy & Melisa aan. Wat kan je ons daar over vertellen?
“Ja, we hebben natuurlijk een nieuw huis in Spanje gekocht, daar wordt veel gefilmd. Ook in Nederland worden ik en m’n familie gefilmd. De kinderen zijn groter geworden, dus eigenlijk krijgt iedereen een kijkje in ons huidige leven. Het leven is wel anders dan vijf jaar geleden. Ik ben druk, veel weg, veel werken en minder op de bank. Er is veel veranderd, maar het blijft natuurlijk altijd lachen, gieren en brullen. Er zijn gelukkig veel mooie dingen, dus ik denk ook wel dat mensen het leuk vinden om te zien.”

Kunnen jij en Melisa echt jezelf zijn in het nieuwe seizoen of zijn er dingen die je niet meer kan zeggen op tv?
“Nee, ik ben altijd wel mezelf. Ze filmen alles en ik ben gewoon wie ik ben. Als het niet goed is, dan zenden ze dat gewoon niet uit. Ik heb me dus niet ingehouden of aangepast. Ik wil niet acteren en altijd mezelf zijn. Als ik wil acteren, doe ik wel mee aan Goede Tijden Slechte Tijden.”

Andy Interview
Foto: Tom Cornelissen

Veronica Offside

Je zit tegenwoordig bij Veronica Offside aan tafel. Hoe vind je dat tot nu toe gaan?
“Ik ga daar echt met heel veel plezier heen. Het is geweldig. Lekker daar aan tafel zitten, beetje over voetbal praten en een beetje lachen. Ook af en toe wat serieuze onderwerpen, maar dit is echt voor mij weggelegd. Ik vind dit avontuur super gaaf en dit wilde ik eigenlijk altijd al.”

Bij Veronica Offside moet je natuurlijk ook je mening of analyse geven. Trek je je wel eens wat aan van wat mensen van jouw analyse of mening vinden?
“Nee niet echt. Ik ben niet bezig met mensen die wat van mij vinden. Ik lees ook geen reacties. Ik doe lekker m’n ding en ik leef m’n leven. Als ik iets slechts doe dan geef ik dat ook meteen toe. Soms vinden mensen mijn uitspraken niet leuk, maar dan is dat gewoon zo. Daar heb ik ook respect voor.”

Kijk je nu ook meer voetbal omdat je bij Veronica Offside zit?
“Jaja, ik kijk al het Nederlandse voetbal. Soms pak ik ook wat buitenlands voetbal erbij, maar het weekend is nu echt druk voor mij. Ik moet over die wedstrijden mee kunnen praten en als ik niks gezien heb, dan heb ik ook geen mening. Het is voor mij dus belangrijk dat ik alles zie. Elke zondag kijk ik de hele dag voetbal op de bank. Begin om 12:00 en ben tot na het eten bezig. Ik lees ook veel voetbalnieuws, want het is gewoon belangrijk dat ik wat te vertellen heb aan tafel.”

Het Nederlandse voetbal

Als we het toch over analyses hebben, wie vind jij de beste analist van Nederland?
“Ik vind dat Kenneth Pérez en Wesley Sneijder een hele goede kijk hebben op het spelletje.”

Je kijkt natuurlijk veel voetbal in het weekend. Welke ploeg maakt op jou het meeste indruk dit seizoen naast Ajax?
“Ik vind dat Feyenoord het goed doet. Dat vind ik ook fantastisch voor Slot, want hij is in mijn ogen een sympathieke kerel. Slot heeft een beetje last van een luxe probleem. Hij heeft allemaal spelers die vervangen kunnen worden door hun concurrent op de bank. Dat heeft hij gecreëerd als trainer en dat vind ik prachtig om te zien.”

Je werkt natuurlijk veel met Wesley samen. Hoe is het om met hem te samen te werken?
“Ja leuk man. We kennen elkaar natuurlijk al jaren. We hebben samengespeeld bij het Nederlands elftal en bij Ajax. We hebben echt een goede klik. Wesley en ik hebben dezelfde humor, maar hij kan ook serieus zijn. Hij wilt natuurlijk trainer worden en ik vind het ook fijn als Wesley aan tafel zit. Ik heb ook aangegeven bij de productie van Veronica Offside dat Wesley er gewoon bij hoort. We hebben een mooie tijd gehad samen bij het produceren van Scoren in de Kelderklasse. Die opnamedagen waren wel echt lang, soms vermoeiend, maar het resultaat is geweldig.”

Andy interview
Foto: Veronica

Wat is de slechtste tegenstander waar je ooit tegen hebt gespeeld?
“In de Nederlandse competitie speelde we een keer tegen Sparta. Wij hadden toen echt een fantastisch elftal met spelers zoals Sneijder en Zlatan. Ja, toen gingen we er 9-0 over heen in een volle Arena. Eigenlijk was het bijna een beetje oneerlijk voor hun.”

Je bent natuurlijk een naam in de voetballerij. Voelt het dan niet geforceerd of ongemakkelijk als je in zo’n klein dorpje met zo’n kleine club in de kelderklasse bent?
“Nee, ik weet waar ik vandaan kom. Ik kom zelf uit een achterstandsbuurt. Het is niet omdat ik voetballer ben geweest, dat ik dan die gedachte heb: ik hoor hier niet. Ik respecteer altijd iedereen man.”

Gewoon lekker down to earth en nuchter?
“Ja lekker man. Ik ben altijd gewoon volledig mezelf. Ik hoef niet stoer te doen omdat ik toevallig voetballer ben geweest of toevallig op televisie kom. Dat zal ik echt nooit doen.”

Bij Andy in de auto

Van alle programma’s die je hebt gemaakt, waar ben je het meest trots op?
“Bij Andy in de auto. Dat is namelijk echt mijn eigen kindje. Als mensen het leuk vinden, vinden ze het leuk en zo niet, dan niet. Maar blijkbaar vinden mensen het leuk om te kijken. Ik ben niet van tevoren aan het uitschrijven hoe de tijd in de auto zal gaan verlopen. Ik hou niet van dat geforceerde, niet dat gescripte en niet die bullshit. Ik ben wel echt trots dat ik daarmee begonnen ben en dat het zo’n succes is geworden. Aan het begin had ik 500 abonnees en nu bijna 300.000.  Dat voelt echt geweldig”

Zijn er nog mensen die je graag bij jou in de auto wilt hebben?
“Ja, ik wilde heel graag naar het buitenland, maar dat wordt moeilijk nu. Ik ben hartstikke druk. Elke maandag en vrijdag bij Offside en nog andere programma’s. Als ik meer tijd heb, wil ik wel echt graag naar het buitenland. Spelers van Bayern en Barca in de auto lijkt me wel mooi. Ik zou het vet vinden als het programma ook Europees slaagt. Die kans is er ook, want ik heb die connecties wel een beetje. Als die tijd komt dan is dat zeker de ambitie. Het staat bovenaan mijn planning.”

Wat is je favoriete ‘bij Andy in de auto’ aflevering?
“Ik vond Irene Schouten echt geweldig en Mitchell Dijks vind ik altijd leuk. Dat waren echt prachtige gesprekken man.”

Waarom was Irene zo leuk?
“Bij Irene gaat het op televisie alleen maar over schaatsen en over wat ze bereikt heeft. Bij mij ging het echt over haar privéleven en hoe het achter de schermen met haar gaat. Ze was grappig en lekker zichzelf. We hadden het over van alles en dat is ook een beetje mijn doel soms. Om het met de gasten in mijn auto over onderwerpen te hebben, waar ze het voor de camera nooit over hebben. Dat creëer ik natuurlijk ook, omdat ik niks script.”

Foto: YouTube / @Andyvandermeijde

Andy’s privé

Iedereen denkt jou te kennen, omdat je zo’n publiek gezicht bent. Maar wat is nou iets wat niemand van je weet?
“Ooeee, ik ben eigenlijk best wel een huismus. Ik wil eigenlijk zoveel mogelijk thuis zijn bij m’n familie. Ik vind het geweldig om thuis te zijn met de kids en Melisa. Vervolgens in de avond heerlijk naar Veronica Offside. In mijn ogen een geweldig leven.”
Ik ben niet iemand die snel uit huis gaat of de stad in duikt om te stappen, dat heb ik allemaal al gezien. Vroeger kende niemand me dus toen kon ik me nog uitleven, maar nu moet ik constant op de foto.

Heb je dan het gevoel dat je constant met alle andere mensen om je heen bezig bent?
“Ja, daarom heb ik nu ook een bar bij mijn huis laten maken. Ik heb m’n eigen café en als ik wil drinken nodig ik me vrienden uit. Muziekje erbij en voetbal kijken in alle rust vind ik echt fantastisch man.”

Je hebt wat vervelende momenten gehad binnen je familie, maar laatst ben je herenigd met je dochters. Hoe was dit moment voor jou?
“Dat was voor mij het mooiste moment van m’n leven. Ik had nooit durven dromen om al m’n kinderen bij me te hebben. Eerst ben ik een week naar Italië geweest en daar heb ik m’n kinderen weer ontmoet. Daarna zijn ze meegegaan met mij naar Spanje om Melisa en mijn andere kinderen te ontmoeten. Gelukkig klikte dat meteen. Dat was voor mij echt goud waard en ze zijn ook al in Nederland geweest. Ze komen deze herfstvakantie weer en ze vinden het hartstikke gezellig hier. Ze willen bij papa zijn en dat laat mij echt voelen als een rijk man. Alles is alleen maar positief op dit moment.”

Je hebt er ook veel moeite in gestoken?
“Ja zeker, ik heb een moeilijke tijd gehad. Ik stond altijd in de bladen met teksten over mijn kinderen die mij niet wilde. Terwijl ik altijd contact heb gehouden totdat ze reageerde. Soms lieten ze maanden niks horen, maar ik bleef gewoon door appen, appen en nog eens appen. Toen is het gelukkig goed gekomen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Melisa Schaufeli #hairartist (@melisaschaufeli)

Hoe ziet de toekomst van Andy eruit?
“Het enige wat ik wil, is zo lang mogelijk aan de tafel bij Offside zitten. Voor mij is dat het mooiste wat er is. Dat zou ik echt nog heel veel jaren willen doen. Als dat niet lukt dan heeft dat ook een reden, maar dan zou ik wel enorm balen. Nu geniet ik van de momenten aan tafel.”

Het nieuwe seizoen van Andy & Melisa check je vanaf 30 september iedere vrijdag om 20:30 uur op SBS6

Reageer op artikel:
Q&A met Andy van der Meijde over tv maken, zijn familiereünie en vriendschap met Wesley Sneijder
Sluiten