Dit volledig elektrische cruiseschip van Hurtigruten heeft zeilen van zonnepanelen

Hurtigruten Norway heeft plannen onthuld voor een emissievrij schip. Met het project Sea Zero willen ze ’s werelds meest energie-efficiënte cruiseschip in de vaart te brengen. De Noorse maatschappij Hurtigruten wil met deze onlangs onthulde plannen een volledig elektrisch cruiseschip in 2030 zijn vuurdoop laten beleven.

De eerste beelden zijn al veelbelovend: de enorme zeilen vol zonnepanelen trekken meteen onze aandacht.

Milieu

Tegenwoordig letten we allemaal heel erg op het milieu. Aangezien grote voertuigen en schepen een deel van de meeste koolstof produceren in de reis- en toeleveringsketen (en in het algemeen), is het belangrijk dat ze daar ook eens wat aan gaan doen. Met name de vrachtauto’s en cruiseschepen zijn de grote boosdoeners. Traditionele cruiseschepen stoten namelijkniet alleen CO2 uit, maar ook zwaveldioxide, stikstof en fijnstof. “Per dag stoot zo’n cruiseschip evenveel fijn stof uit als een miljoen auto’s”, claimde Daniel Rieger van de Duitse milieuvereniging NABU eerder al.

Hurtigruten Sea Zero

Het eerste schip waar Hurtigruten aan werkt, is 135 meter lang en beschikt over 270 hutten waar straks 500 gasten en 99 bemanningsleden even lekker kunnen uitrusten. Daarnaast zal het drie autonome zeilen hebben en zal het worden uitgerust met 1.500 vierkante meter zonnepanelen. Deze natuurlijke energie gaat gepaard met een oplaadbaar batterijsysteem van 60 MWh, dat zonder kobalt wordt gemaakt. De actieradius zou 300 tot 350 zeemijl bedragen, dat is ongeveer 550 tot 650 kilometer.

Het schip zal ook AI-technologie aan boord hebben die werkt met een hele reeks camera’s en sensoren voor de navigatie te vergemakkelijken. Met behulp van AI zullen ze ook gegevens verzamelen om het aanmeren te vergemakkelijken, hiermee bootsen ze de werking van de cockpit van een vliegtuig na. Daarnaast krijgt het schip slimme hutten met temperatuurregeling via je smartphone. Het Sea Zero-project van Hurtigruten bevindt zich tot 2025 in de onderzoeksfase. Waarnaar het eerste volledig elektrische en emissievrije cruiseschip komt in 2030.

Reageer op artikel:
Dit volledig elektrische cruiseschip van Hurtigruten heeft zeilen van zonnepanelen
Sluiten