De Honda CB1100RS is een liefdesverklaring aan de eerste superbike

redactie 23 Sep 2019 Machines

Honda bladert door de geschiedenisboeken. Zij draaien de tijd terug en eren het inmiddels 50 jaar oude design: Honda CB750. Deze motor wordt gezien als de eerste echte superbike. Ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum brengt Honda 54 nieuwe bloedstollende machines op de markt in samenwerking met 5Four Motorcycles. De ‘special edition’ Honda CB1100RS is geïnspireerd door de racemotoren uit de jaren 80. Dit oogstrelende eerbetoon combineert oud en nieuw, om een adembenemend beest te creëren.   

Het beest is los

Net als de originele superbike uit de jaren 80 is dit design gefocust op uitstraling en snelheid. De 5Four speciale editie wordt aangedreven door dezelfde 1140cc luchtgekoelde motor als de standaardmachine, die 88,5 pk levert. Hij deelt ook hetzelfde chassis en de conventionele vooraf instelbare 43 mm Showa-vorken en dubbele schokken. Deze ‘features’ worden ook aangetroffen op de in massa geproduceerde CB1100RS. Wat maakt dit model dan zo speciaal? Dat is het uiterlijk, want visueel is deze helemaal anders dan de saaie standaarduitvoering.

Speciaal medicijn

Deze toffe café-racer heeft ff een upgrade gekregen. Zijn epische look heeft die te danken aan een enkele stoelunit en de bijzonder gestroomlijnde koplamp. Maar wat maakt dit design echt compleet? Dat is het feit dat alles handgemaakt is uit aluminium. Geen stom plastic, maar het echte werk. Precies zoals ontwerper Guy Willison het graag wilde. “5Four Motorcycles is ontwikkeld om af te stappen van de universele filosofie en om volbloedmachines te bouwen met een cool ontwerp. Een statement van individualisme en topkwaliteit, prestaties en exclusiviteit”, zegt Willison tegen MCN.

Hebbe dingetje

Er worden er in totaal maar 54 gemaakt. Deze tweewieler is helemaal van jou voor de bescheiden prijs van 17.500 euro. Een koopje toch, voor zo’n iconisch model. Gaaf is die in ieder geval wel. Wij genieten dan ook volop van de smaakvolle foto’s.

Reageer op artikel:
De Honda CB1100RS is een liefdesverklaring aan de eerste superbike
Sluiten