Het is 15 jaar geleden dat Bergkamp de wondergoal tegen Newcastle scoorde

Redactie 2 mrt 2017 Entertainment

Weet je nog, Dennis Bergkamp. Dat waren tijden hoor. Niemand die vandaag de dag de vergelijking met Bergkamp kan doorstaan. Wat een stilist. De ene goal was nog mooier dan de ander, maar z’n mooiste is waarschijnlijk het weergaloze doelpunt tegen Newcastle United, vandaag precies vijftien jaar geleden.

De stand is 1-1 en Robert Pirès dribbelt aan de linkerkant met de bal op zoek naar een opening. De Fransman en Dennis spreken dezelfde voetbaltaal. Niet die van hakken en zagen, maar die van elegantie en souplesse. Pirès ziet een opening en passt de bal strak in op Bergkamp met een hijgende verdediger in z’n rug.

En dan komt het: met de binnenkant van z’n linkervoet neemt hij ‘m aan en geeft er zo’n effect aan dat de bal langs de rechterkant van de verdediger gaat. Dennis gaat er aan de linkerkant voorbij. Als een boemerang komt de bal weer bij onze landgenoot in de voetjes terecht. Met z’n lichaam zet hij tegenstander Nikos Dabizas weg en schuift de bal beheerst met binnenkant voet over de grond in de rechterbenedenhoek, doelman Shay Given kansloos latend. Wat een buitenaardse techniek en goddelijk talent had onze Dennis, hij was simpelweg onnavolgbaar.

In zijn autobiografie zei The Non Flying Dutchman over de goal. ‘I want the pass from Pires to my feet, but it comes behind me. It’s not what I expect, so I think: I need another idea here.’ Coach Wenger zei naderhand: ‘You will not see many goals like that, it was an unbelievable goal.’ Understatement. Het is één van de mooiste doelpunten aller tijden. Voetbal als kunst in z’n puurste vorm.

Reageer op artikel:
Het is 15 jaar geleden dat Bergkamp de wondergoal tegen Newcastle scoorde
Sluiten