Guus Meeuwis: “Wie niet droomt kan ook geen liedjes schrijven”

redactie 12 mrt 2019 Entertainment

Gisteren nam Guus Meeuwis de Lennaert Nijgh Prijs 2019 in ontvangst. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt om de beste tekstdichters van Nederland te bekronen. Met in totaal meer dan 150 verschillende liedjes werd dit jaar het oeuvre van de Brabantse zanger welverdiend in het zonnetje gezet. FHM sprak met hem over deze bijzondere mijlpaal.

Guus! Gefeliciteerd met de Lennaert Nijgh Prijs. Wat betekent dit voor je?
Lennaert Nijgh is een grote reden waarom ik in het Nederlands ben gaan schrijven. Door zijn teksten ben ik namelijk naar Nederlandstalige muziek gaan luisteren op jonge leeftijd. Om al die jaren later een prijs te krijgen die naar hem vernoemd is geeft dan ook een heel bijzonder gevoel!

Welke award ontbreekt er nu nog in je prijzenkast?
Pfoe daar vraag je me wat.. Dit zijn natuurlijk oeuvreprijzen en dat vind ik helemaal te gek, maar uiteindelijk ben ik toch het meest blij als ik een award krijg voor iets nieuws. Dat betekent namelijk dat het allemaal nog steeds relevant is en er toe doet.

Hoe zorg je er dan voor dat je al 25 jaar relevant blijft als artiest?
Je moet er constant mee bezig zijn, maar de basis is toch wel goede muziek en optredens. Dat is het allerbelangrijkste en het allerleukste om te doen. Daarom ben ik ook zo blij met de Lennaert Nijgh-prijs. Uiteindelijk komt alles voort uit muziek en het gevoel dat het wel bij me moet passen. We werken ons dan ook helemaal kleurenblind, maar het kost eigenlijk niet echt moeite omdat het iets is wat je graag doet.

 

View this post on Instagram

 

10 years challenge. #ikgunechtiedereeneenlievestylisteinznleven #10yearschallenge

A post shared by Guus Meeuwis (@guus.meeuwis) on

Hoe ziet dat schrijfproces bij jou eruit?
Het is geen formule die ik daarvoor heb. Soms dan komt het vanzelf in me op, soms is het wat harder werken. Het is ook vaak in samenwerking met anderen zodat je elkaar aanvult. In mijn geval is het vaak een situatie die me opvalt, dingen als het kleine geluk in het dagelijks leven. Zoiets probeer ik dan in drie minuten muziek om te zetten.

Wie is volgens jou de beste zanger van Nederland?
We hebben er een paar heel goede tussen zitten maar de eerste waaraan ik denk is toch wel Paskal Jakobsen van BLØF. Hij heeft een krachtige, duidelijke en eigen stem die alles aankan, bovendien is zijn uitspraak ook heel mooi. Als je die stem een keer gehoord hebt dan weet je voor de rest van je leven: dit is Paskal! Ook Bart van der Weide van Racoon vind ik heel erg goed en karakteristiek.

 

View this post on Instagram

 

Paskal Jakobsen #portraitphotography #blackandwhite #mywork #zeeland #veere #bløf #fan #magazine #canonphotography #insta

A post shared by Ester Gebuis (@estergebuis) on

Mooie keuze! Met welke artiest in binnen- of buitenland zou je graag nog willen samenwerken?
In Nederland is niets onmogelijk, dus als ik iemand op het lijstje heb staan dan kan dat zomaar gebeuren. Als Nederlandstalige zanger is het dan toch lastiger om met een meneer als Bruce Springsteen in aanraking te komen. Maar hé, wie niet droomt kan ook geen liedjes schrijven.

Is dat je grootste droom?
Ik weet natuurlijk ook wel dat dat heel erg ver weg is, maar dat lijkt me helemaal de bom als dat zou gebeuren. Je mag dromen en ik denk ook niet dat het ooit zal gebeuren, maar dat maakt het juist zo leuk om te dromen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bruce Springsteen (@springsteen) on

Je hebt het imago als een gezellige Nederlandse zanger, maar er komt zakelijk ook veel bij kijken. In oktober had je bijvoorbeeld een kookboek en zo haal je vaak het nieuws. Wat doe je allemaal nog meer behalve zingen?
Muziek is het hoofddoel maar doordat je dat doet kom je op veel verschillende mooie plekken, die ook weer inspireren en leiden tot hele leuke afspraken. Zoals bijvoorbeeld dat kookboek met een vriend van me, tweesterrenchef Dick Middelweerd. Alles wat ik doe vind ik dan ook leuk, maar je moet er af en toe wel voor zorgen dat mensen weten wat je aan het doen bent. Het is echter nooit roepen om te roepen. Ik vind meestal wel iets dat erg bij me past en waar ik ook helemaal achter sta.

Wat vind je van de talentenjachten zoals the Voice of Holland?
Ik ben een jaar jurylid geweest bij the Voice en toen kwam ik erachter dat ik het nog leuker vind om zelf muziek te maken. Het is namelijk best wel tijdrovend. Het zorgde er bijvoorbeeld voor dat ik niet kon touren en sommige leuke festivals niet kon doen. Ik kwam erachter dat ik dat het allerleukste vond. Mensen smullen echt van die talentenjachten en af en toe komt dan wat goeds bovendrijven. Ik ben alleen zelf niet zo geschikt om in de jury te zitten heb ik gemerkt.

Waarom dan?
Ik vind het lastig om iemand te moeten beoordelen en dat is denk ik een karakterding. Het is heel belangrijk voor een beginnend artiest dat hij of zij uitzoekt wat zijn stijl is, wat zijn ding is en daar moet je vooral heel veel vlieguren voor maken. Het zijn dingen waar je vooral zelf achter moet komen. Ik weet niet of ik diegene ben die een artiest daarin het beste kan begeleiden.

 

View this post on Instagram

 

Wat een magische afsluiting van de eerste helft van onze theatertour Geluk! #dankjulliewel #behoorlijkgelukkig ?: @bart_heemskerk

A post shared by Guus Meeuwis (@guus.meeuwis) on

Wat is jouw supertip voor beginnende artiesten?
Alleen maar bezig zijn met hoe je je liedjes, stem en optredens beter maakt. Dat is een heel lang proces hoor, daar ben ik zelf ook nog steeds mee bezig. Het is belangrijk dat je weet wat bij je past, wat je leuk vindt en wat de mensen van je geloven. Dat kan alleen maar door heel veel te spelen.

Tot slot, waar komt jouw liefde voor Tilburg vandaan? Je woont er al jarenlang, maar de stad heeft landelijk niet het beste imago.
In mijn theatertour ben ik hier ook twintig minuten over aan het preken! Tilburg is misschien niet de mooiste stad, maar dat betekent dat we heel veel moeten doen om het mooi te maken en dat doen we dan ook allemaal. De schoonheid van Tilburg zit dan ook echt in de mensen die iedere keer iets organiseren. Het is een bruisend gebeuren hier met de 013, de concertzaal, de schouwburg, de kleinere zalen en de rockacademie. Heel veel horeca die steeds leuker wordt. We zijn goed ons best aan het doen hier en dat maakt Tilburg zo speciaal.

Vorig jaar bracht Guus Meeuwis nog een nieuw album uit getiteld GELUK, deze plaat kan je hieronder beluisteren:

Reageer op artikel:
Guus Meeuwis: “Wie niet droomt kan ook geen liedjes schrijven”
Sluiten