Grootste drugskartel van Colombia gooit de handdoek in de ring

Redactie 6 Sep 2017 Entertainment

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft aangekondigd dat het Golfkartel, de machtigste drugsbende in Colombia, zich over gaat geven aan de regering.

Het hoofd van het Golfkartel is bij Santos op het matje gekomen en heeft gezegd dat hij samen met zijn 1.800 mannen zich zullen gaan over geven aan justitie. Ehm, jep. Raar, maar waar. Vanaf de jaren tachtig diende de bende als smokkelarm van een van de machtigste criminele organisaties uit de geschiedenis: het Calikartel. Dat was weer de grootste concurrent van het Medellín kartel van de welbekende Pablo Escobar. Dus ja, we hebben het hier niet over een stel amateurs.

Santos is dus lekker bezig met het oprollen van bendes. Maandag kwam al in het nieuws dat de Colombiaanse regering een staakt-het-vuren heeft bereikt met het Nationele Bevrijdingsleger (ELN), het extreem-linkse guerrillaleger. Eerder heeft de president het al voor elkaar gekregen om het grootste rebellenleger, de FARC (van de Nederlandse Tanja Nijmeijer, weet je nog?), te ontwapenen. Hopelijk blijft er wel nog genoeg voor de verbeelding over voor series als Narcos.

De reden dat de mannen van het Golfkartel het voor gezien houden komt voornamelijke door het groot anti-drugsoffensief van de regering-Santos. Het kartel heeft hierdoor al meer dan de helft van zijn oorspronkelijke ledenaantal verloren. Daardoor zou de grens nu bereikt zijn en zich genoodzaakt zien tot overgave. Maar hoe dat in de praktijk eruit zal zien?

Nu.nl

Reageer op artikel:
Grootste drugskartel van Colombia gooit de handdoek in de ring
Sluiten