Gran Turismo Sport is de perfecte racegame voor de PS4

Redactie 17 okt 2017 Entertainment

We hebben een tijd moeten wachten op Gran Turismo Sport. Zoals een goede Gran Turismo-game betaamt, is ook Sport een paar keer uitgesteld, omdat ontwikkelaar Polyphony Digital meer tijd nodig had om de game van de juiste kwaliteit te voorzien. Nu Gran Turismo Sport uit is, zien we die kwaliteit zeker. Er is echter ook een maar.

En die moeten we als eerste benoemen. Hoewel de ontwikkelaar beweert dat Gran Turismo Sport een racegame is die zowel nieuwkomers als gamers van de oude garde moet bekoren, is het belangrijk om te benadrukken dat dit een game is, die je echt online moet gaan spelen. Ja, er zijn singleplayer mogelijkheden, maar deze zijn eigenlijk niet de moeite waard. In de arcademodus kun je wat losse races rijden, terwijl de Campagne-modus niet meer is dan een serie aan challenges en tests. Dit is geen Gran Turismo-game waarbij je aan het begin met een matige bak begint en door het winnen van de Sunday Cup geld verdient om je auto te upgraden en zo langzaam beter te worden. Ja, er zijn auto’s en er is veel geld te verdienen, maar cups waarbij je moet rijden met puur Japanse auto’s vind je in de singleplayer-ervaring niet.

Focus je je echter op hetgeen dat de game wel goed doet en hoe het racegevoel is, dan is Gran Turismo Sport de beste race-ervaring die je momenteel op je PlayStation 4 kunt halen.

Realisme zonder onspeelbaar te zijn

Vanaf het allereerste deel heeft Gran Turismo zichzelf The Real Driving Simulator genoemd. En met Gran Turismo Sport is dat zeker niet minder geworden. Wie over het circuit rijdt heeft de controle over zijn auto, maar moet tegelijkertijd ook goed rekening houden met hoe hij rijdt. De ideale lijn is zo goed als heilig. Natuurlijk, als je een tegenstander probeert in te halen kun je er vanaf wijken, maar je verliest dan wel aan snelheid. De andere auto’s die dan nog verder voor je zitten, verlies je dan een klein beetje uit het oog. Ook moet je echt genoeg afremmen voor een bocht voordat je hem instuurt en is het zaak pas op het gas te gaan wanneer je voelt dat je de controle over je auto hebt. Houd je je niet aan deze zaken die de basis van goed racen vormen, dan zul je het heel moeilijk krijgen. Tegelijkertijd is het ook niet zo onvergefelijk als bijvoorbeeld een Project Cars 2. Waar we in die game de auto nauwelijks fatsoenlijk op de baan wisten te houden, daar zijn we in Gran Turismo Sport daadwerkelijk competitief.

Online competitie is breed en diepgaand

Zoals gezegd is er in Gran Turismo Sport er duidelijk voor gekozen om een game te zijn die om de online mogelijkheden draait. Nu gaat er een grote competitie aan de game gekoppeld worden, waarbij de beste Gran Turismo Sport-spelers ter wereld het tegen elkaar op gaan nemen. Dat is echter iets dat niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig maakt de game gebruik van een matchmaking systeem, die je na een paar potjes redelijk kan indelen bij spelers van dezelfde kwaliteit en zelfde rijstijl. Met name dat laatste is interessant. Bij racegames gebeurt het nogal vaak dat de race in de eerste game wordt beslecht, omdat spelers daar tegen elkaar opbeuken. Ben jij iemand die dat doet, dan wordt dat in jouw profiel opgeslagen en zul je in de toekomst tegen spelers racen die net zo rijden. Wil je het echter clean houden, dan wordt ook dat opgeslagen en word je uiteindelijk gekoppeld aan spelers die elkaar de ruimte geven in plaats van te kiezen voor fysiek contact. Zo kan iedereen op zijn eigen niveau competitief zijn.

gran turismo sport

Visueel zeer indrukwekkend

Een laatste sterk punt aan de game is de visuele stijl. Gran Turismo Sport ziet er heerlijk uit. Het is een game waarbij je ziet hoeveel details de Japanse ontwikkelaar in de auto’s heeft gestopt. Zo klopt het interieur van een auto die je vanuit de cockpit view bekijkt tot in het kleinste detail en dat stemt de autoliefhebber alleen maar tevreden. Ook is het een game die perfect gebruik maakt van de mogelijkheden die de PlayStation 4 Pro biedt. Op een mooie 4K TV met HDR zie je pas echt hoe mooi de game is en is met name de lichtinval zeer mooi om te zien.

Gran Turismo Sport is vanaf nu verkrijgbaar op de PlayStation 4

Reageer op artikel:
Gran Turismo Sport is de perfecte racegame voor de PS4
Sluiten