Stel je voor: je zit op een zonnige middag in je tuin, genietend van een koud biertje, wanneer plotseling een luid gezoem de rust verstoort. Het klinkt alsof je buurman zijn bladblazer heeft ingeruild voor een straalmotor. Je kijkt omhoog en ziet een drone van Amazon die een pakketje aflevert bij je overburen. Wat ooit klonk als een futuristisch gemak, blijkt in de praktijk een lawaaierige nachtmerrie te zijn.
Amazon's droom om pakketjes met drones te bezorgen, zonder menselijke tussenkomst, lijkt steeds meer op een sciencefictionfilm die beter niet gerealiseerd had kunnen worden. Sinds de officiële lancering van het Prime Air-programma in 2022 stapelen de problemen zich op. Eén van de grootste klachten? Het oorverdovende lawaai. Bewoners van testlocaties vergelijken het geluid met een bladblazer die non-stop aanstaat. Een 'master gardener' uit College Station, een plaats Texas, beschreef het alsof "je buurman de hele dag zijn bladblazer aan heeft staan."
Maar geluidsoverlast is slechts het topje van de ijsberg. In Arizona kunnen de drones niet vliegen bij temperaturen boven de 40 graden Celsius, wat nogal onhandig is in een staat waar de zomertemperaturen regelmatig die grens overschrijden. In Oregon crashten drones door zware regenval, wat leidde tot softwareproblemen en zelfs brand. Deze incidenten hebben Amazon gedwongen om het drone-bezorgprogramma tijdelijk stil te leggen in zowel Oregon als Arizona.
Het lijkt erop dat moeder natuur geen fan is van Amazon's hightech speeltjes. Of het nu gaat om hitte, regen of gewoon een briesje, de drones blijken kwetsbaarder dan gedacht. En dan hebben we het nog niet eens over de bewoners die klagen over hun verstoorde rust. In College Station kwamen honderden inwoners in opstand toen Amazon het aantal dronevluchten wilde verdubbelen. Hun boodschap was duidelijk: liever geen pakketje dan constant dat irritante gezoem boven je hoofd.
Het idee van drones die binnen no-time je bestelling afleveren, klonk als een revolutie in de bezorgservice. Maar de realiteit blijkt keihard. Technische mankementen, weersomstandigheden en geluidsoverlast maken dat de drones eerder voor hoofdpijn zorgen dan voor gemak. Misschien is het tijd voor Amazon om terug naar de tekentafel te gaan en te bedenken of deze vliegende bezorgers echt de toekomst hebben die ze voor ogen hadden. De pakketbezorgers kunnen in ieder geval nog juichen want hun banen blijven voorlopig. Voor nu.
Tot de techniek misschien beter werkt, houden we onze ogen en oren open voor het volgende hoofdstuk in deze technologische ontwikkelingen. En hopen we dat de rust niet opnieuw wordt verstoord door een drone die meer geluid maakt dan een straaljager.