1. Home
  2. Onderzoek wijst uit: Amazon verpakking is niet zo recyclebaar als je denkt

Onderzoek wijst uit: Amazon verpakking is niet zo recyclebaar als je denkt

21 mrt , 15:58 Entertainment
depositphotos 625293924 s
Bestel jij net als de rest van de wereld wel eens iets bij Amazon ? Dan kan je er niet omheen dat Amazon adverteert met het feit dat ze er alles aan doen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Dit doen ze onder andere door te beweren dat jouw teruggestuurde pakketje volledig gerecycled wordt. Een groep Amerikaanse onderzoekers besloot dit eens flink aan de tand te voelen en zochten het voor ons uit.
Plastic dat eenmalig gebruikt wordt is een grote bedreiging voor onze planeet. Daarom belooft Amazon al jaren dat de plastic verpakkingen die jij terugstuurt naar een speciale fabriek gaan waar ze worden omgevormd tot nieuwe producten.

Recycleproces Amazon

Het recycleproces dat Amazon in de essentie had gepresenteerd in 2012 klonk erg veelbelovend. De consumenten zouden verschillende soorten verpakkingen kunnen inleveren bij meer dan 18.000 inleverpunten. Echter bleek er na een korte tijd al dat het plan niet functioneerde zoals het hoorde, nadat er bij inleverpunten bleek dat de plastic verpakkingen bij de rest werden gegooid en dat er helemaal geen inleverbak aanwezig bleek op de locatie. Amazon reageerde niet op de aantijgingen en zette hun plan How2Recycle stug door, totdat er een onafhankelijk onderzoeksrapport van Grist uitkwam.

Greenwashing

Uit een onderzoeksrapport blijkt dat maar een fractie van de plastic verpakkingen terecht komt in de duurzame fabriek waar het plastic wordt gerecycled. De kans is veel groter gebleken dat jouw plastic verpakking terecht komt in een faciliteit waar het wordt verbrand of simpelweg op een stortplaats wordt geplaatst. Hoe zijn de Amerikanen hier dan achter gekomen? Heel simpel! Dit hebben ze uitgezocht door middel van de populaire Airtag. Door deze in grote bundels geretourneerd plastic te verstoppen kwamen ze erachter dat de plastic verpakkingen vaak rechtstreeks naar een niet-duurzame maatschappij gingen. Van de 17 Airtags die de reis overleefden belandden er slechts vier op een faciliteit die zich daadwerkelijk bezighoudt met recycling, niet erg veel dus.
Delen met
Ook interessant