Deze kaart vertelt waar je ter wereld een frikandel kunt scoren

De frikandel is een van de grote uitblinkers uit de Nederlandse keuken. De smakelijke vedette is niet meer weg te denken uit de snackbarvitrine. Maar het is wel echt zo typisch Nederlands, dat ‘ie in het buitenland lastig te krijgen is. Toch zijn er wel plekken op onze globe waar de frikandel wordt geserveerd. Via deze map zijn die plekken handig in kaart gebracht.

Snackbarvedette

De frikandel. Het licht krokant gefrituurde buitenlaagje, het warme heerlijke restvlees binnenin. Het is een ware oer-Hollandse delicatesse. Niet meer dan logisch dat je deze hemelse snackstaaf gaat missen als je op vakantie bent.

Maar het mooie is dat je ‘m niet eens altijd hoeft te missen, want de lekkernij heeft zijn weg over de hele aardbol gevonden. Van Puerto Rico tot Egypte en van Nepal tot Brazilië. Op verrassend veel plekken kun je wel een frikandelletje scoren. Soms geïmporteerd door zaken zoals Henk Patat aan de Costa del Sol, dan weer door toeristen die het evangelie van de frikandel graag in hun eigen land willen verspreiden.

Frikandel wereldkaart

Maar er is altijd nog winst te behalen. Zo is de frikandel in Scandinavië en Rusland nergens te bekennen en ook in het verre oosten bij landen als China, Zuid-Korea en Japan is onze culinaire trots onontgonnen terrein. Wellicht zit er een businessmodel in. Met deze map kun je in elk geval tijdens je reizen de snelst mogelijke route naar je favoriete snack pakken. Een zegen! Wist je dat ‘ie trouwens ook best wel gezond is?

Reageer op artikel:
Deze kaart vertelt waar je ter wereld een frikandel kunt scoren
Sluiten