Volgens de wetenschap is Freddie Mercury de beste zanger ooit

De hype rondom Freddie Mercury en Queen is tot een nieuw hoogtepunt gekomen. Dit is natuurlijk geheel te danken aan de bioscoopfilm Bohemian Rhapsody, vernoemd naar de grootste hit van Queen. Het nummer is zelfs weer even terug in de hitlijsten. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Ook de wetenschap bemoeit zich er nu mee: volgens hen is Freddie Mercury de beste zanger ooit. 

Wij zijn het daar eigenlijk ook wel mee eens. Deze man had een belachelijk bereik, hij kon dingen met zijn stem die niemand anders kon. Helaas overleed de rockster in 1991 aan de gevolgen van aids. Zijn muziek leeft gelukkig voort. Hele generaties groeiden op met de muziek van Queen. De muziek is behoorlijk tijdloos gebleken. En in die tijd bestond er nog niets zoiets als autotune. Dit is puur natuur. Daar kunnen heel wat jonge gasten nog aardig wat van leren.

Een hogere frequentie in de vibrato

De Tsjechische- en Zweedse stemonderzoekers  deden een akoestische analyse van Mercury’s stem en ontdekten dat zijn vibrato (trilling van de stem) echt anders was dan die van klassiek geschoolde zangers. De vibrato van operazangers zit meestal rond 5,5 tot 5,6 Hz. Maar het vibrato van Mercury had een hogere frequentie – ongeveer 7,0 Hz en had een kenmerkende onregelmatigheid.  Het is ‘vocale vingerafdruk’ die alleen maar van Freddie Mercury afkomstig kon zijn. Oordeel zelf nog maar eens effe:

Wat een beheersing zeg! Ook bijzonder om het eens te horen zonder de gebruikelijke instrumenten, zo hoor je pas echt goed het eigenlijk is.  Of het de beste zanger ooit was, tja dat heeft ook wel met smaak te maken. We weten in ieder geval zeker dat er nooit meer zo’n iemand als Freddie zal opstaan. Deze legende is een genre apart. Luister hier vanaf 3:15 maar eens. Dat is toch buitenaards? Wat een stem!

Maxim

Reageer op artikel:
Volgens de wetenschap is Freddie Mercury de beste zanger ooit
Sluiten