Het filmfestival van Venetië is helemaal terug van weggeweest

Redactie 3 Sep 2019 Entertainment

Het filmfestival van Venetië is in volle gang. Het oudste filmfestival ter wereld (sinds 1932) wordt deze week gehouden. Geen topacteur kan verstek laten gaan in de meest romantische stad op aarde. Onze verslaggever ter plaatse Ewout Kieckens is er voor FHM bij. 

De afgelopen dagen kwamen de belangrijkste Hollywood-sterren over de rode loper aan het Lido, het strand van Venetië waar het festival wordt gehouden. Een van hen was de 55-jarige Brad Pitt, die is afgelopen mei nog een magistrale acteurprestatie leverde in Once Upon a Time in Hollywood. Maar Pitt was in Venetië niet wegens die film, maar voor het uitkomen van Ad Astra. In deze film speelt hij een astronaut. Dat is natuurlijk helemaal op het lijf van deze steracteur geschreven. In deze film zien we ook Liv Taylor en Tommy Lee Jones.

View this post on Instagram

Thank you so much! @ralphandrusso @atelierswarovski @gregoriastylist @pabloidbeauty #waspnetwork #venicefilmfestival

A post shared by Penélope Cruz (@penelopecruzoficial) on

Een andere topper was Penelope Cruz die met een maagdelijk witte jurk over de catwalk kwam aanzetten. Het gewaad bestond uit een dun lijfje en weelderige rok als om te laten zien dat ze werkelijk uit het land van de flamengo komt. Ze is hoofdrolspeelster in de film Wasp Network, een van de maar 21 geselecteerde films die meedingen naar de hoofdprijs. Wasp Network is trouwens een gedeeltelijk Belgische productie. Nederland telt dit jaar niet mee.

Applaus!

Ook Cate Blanchett kwam samen met Joaquin Phoenix naar Venetië. Zij was gekleed in Armani, hij in een smoking van onbekende snit. Allebei spelen in de film Joker. De rolprent is favoriet voor de overwinning. Als applaus een graadmeter is, heeft Phoenix de Gouden Leeuw eigenlijk al in zijn bezit. De film kreeg na afloop acht minuten lang de handen van het publiek op elkaar.

Een andere publiekslieveling toonde zich in Venetië in een zwart vrijetijdskostuum, maar kennen we vooral van zijn witte outfit: Jude Law. De Britse acteur speelt namelijk de paus in de nieuwe tv-serie The New Pope. Het is een ijzersterk vervolg op de internationaal succesvolle serie The Young Pope uit 2016, die in Nederland bij Fox op de buis was. In de nieuwe serie zien we Jude Law in een pauselijke (witte) zwembroek over het strand lopen, terwijl jonge meisjes in vervoering raken. Onze ultieme jongensdroom.

Mega

De prijs voor de beste jurk ofwel de minst verhullende verschijning gisteravond was voor de 25-jarige Taylor Mega, die anders dan je zou vermoeden een Italiaanse is. Taylor is geen filmster in traditionele zin, maar ‘influencer’ (bijna 2 miljoen Instagram-volgers). Ze is in Nederland nog onbekend, maar waarschijnlijk niet voor lang. Dat ‘Mega’ uit haar naam slaat vermoedelijk op… precies die twee.

View this post on Instagram

#taylormega in #joaorolocouture on the way to red carpetof #VeniceFilmFestival #Venezia76 @taylor_mega @joao_rolo_couture . . .

A post shared by Miss_Steviekeepitreal™? (@miss_steviekeepitreal) on

#MeToo

Vooraf was er flinke kritiek op de organisatie van het Venetiaanse festival. Er zouden te weinig vrouwelijke regisseurs zijn uitgenodigd (er zijn twee in de race). Ook zou de nieuwste film van Roman Polanski niet mogen worden vertoond. Polanski vertelt in An Officer and a Spy, de waargebeurde geschiedenis uit 1894 over de Joodse legerofficier Alfred Dreyfus, die ten onrechte voor verraad wordt veroordeeld. Het is verleidelijk om in de onschuldige legerofficier Polanski te zien. Polanski werd in 1977 gearresteerd wegens het verkrachten van een minderjarig meisje. De regisseur bekende schuld, maar ontvluchtte de Verenigde Staten nadat hij een korte straf had uitgezeten en voordat het proces was afgerond. Het nu 55-jarige misbruikslachtoffer heeft het Amerikaanse gerecht trouwens verzocht de vervolging van Polanski op te heffen, maar zonder resultaat. De regisseur wordt nog steeds door de Verenigde Staten gezocht.

Hoewel Polanski niet naar Venetië kon komen -er bestaat een uitleveringsverdrag met de VS- is zijn film hier heel goed onthaald. In Italië hebben ze hoe dan ook lak aan de metoo-beweging. De festivaldirecteur zei als reactie op de kritiek alleen mooie films te willen vertonen, en niet te kijken wie de maker is. Laten we het daar maar op houden. Na de eerste catwalk met mooie vrouwen en mannen hebben we er ook niets meer van gehoord.

Het filmfestival van Venetië is sinds een paar jaar weer helemaal terug van weggeweest. Beroemde Hollywood-regisseurs geven de voorkeur aan Venetië om hun film te presenteren, boven de Verenigde Staten en het filmfestival van Cannes. De Fransen bijten hun nagels vast af van afgunst.

Tekst: Ewout Kieckens

Reageer op artikel:
Het filmfestival van Venetië is helemaal terug van weggeweest
Sluiten