Waarom jij moet gaan eten bij TOZI Amsterdam

De Italiaanse keuken behoort tot de beroemdste ter wereld. Overal ter wereld kun je wel terecht om jezelf een avondje onderdompelen in de vermaarde Zuid-Europese cucina. In onze hoofdstad behoort TOZI Amsterdam tot een van de beste Italiaanse restaurants van de stad. Wij kunnen het weten, want wij gingen er dineren.

TOZI zit gevestigd in een sfeervol straatje pal achter het Vondelpark. We zijn al eens eerder op visite geweest, maar tegenwoordig zwaait er een nieuwe chef met de scepter in de keuken. Dat vraagt natuurlijk om een hernieuwd bezoekje.

De nieuwe chef-kok van TOZI Amsterdam: Giacamo Tasca.

Nieuwe chef-kok

Onder leiding van chef-kok Giacamo Tasca is er een nieuw menu ontwikkeld, zonder dat hierbij de favorieten van de kaart zijn gebonjourd. Giacamo is afkomstig uit Rome, maar zijn liefde voor koken bracht hem in de afgelopen twee decennia langs plekken als Bermuda, Londen, Parijs en nu dus Amsterdam.

Op de kaart van het nieuwe menu staan gerechten als Veal Milanese, Calamari Fritti en Lamb ‘Scottadito’ pappa al pomodoro. Jij bent niet bekend met de term scottadito? Het zij je vergeven, want het betekent ‘verbande vingers’. De lamskoteletten zijn zo lekker dat je zo welhaast direct van de grill wil grijpen om in je mond te stoppen. Figuurlijk dan, want je krijgt ze wel gewoon op een bord geserveerd. Het moet gezegd worden: ze zijn weergaloos van smaak. Zacht, mals en rokerig. Je wil het laatste stukje vlees als een Neanderthaler van het bot afscheuren, zo lekker zijn ze.

Daarvoor hebben we nog een selectie voorgerechten gegeten bestaande uit een selectie vleeswaren (salami, coppa, parma, mortadella), een drietal foccacia’s en een carpaccio van beef, die zo op je tong wegsmelt.

Ambiance bij TOZI Amsterdam

Het is fijn toeven bij TOZI. Mooie zaak met een fraaie open keuken, relaxte ambiance, luxe, maar ook weer niet overdreven chique. De cocktailbar mag er overigens ook zijn. Ideale plek om samen met je date de keel te verzachten. Zowel voordat je aan tafel gaat, of als afsluiter van je diner. Elk tafeltje is bezet deze avond en het is met name opvallend hoeveel Italianen er aanwezig zijn om hier te eten. Als er veel Italianen in een buitenlands Italiaans restaurant zitten te eten, dan weet je dat je op de goede plek bent.

Likkebaardende pan pasta

Zeg je Italië, dan zeg je pasta. Daarvoor ben je bij TOZI aan het juiste adres. Wij kiezen de ravioli met buffelricotta en verse truffel. Het komt in een botersaus die zo verdomde smakelijk is, dat je je bord compleet leeg wil likken zodat de bediening ‘m zo zonder af te wassen weer terug in de kast kunnen zetten. Niemand die het doorheeft.

De kreeft linguine.

Een de signature dishes van TOZI is de linguine met kreeft (59 euro per pan), die komt met knoflook, chili en cherrytomaatjes. De vorige keer zagen we deze al voorbij komen, maar niet op onze tafel, dus daar gaan we nu verandering in brengen. Leuk detail is dat de bediening het gerecht aan tafel afmaakt. De portie is riant. Eigenlijk heb je met z’n tweeën aan één pan al voldoende om je maag te vullen. Heerlijk hoe perfect al dente de pasta is gekookt, wat zorgt voor een subtiele bite. Combineer dat met de waanzinnige saus en een stukje kreeft op je vork en je kunt ons nauwelijks gelukkiger maken. Als we ooit nog een galgenmaal moeten kiezen, dan is dit een goede kanshebber. We drinken er overigens een glas Langhe Nebbiolo bij, een fruitig en frisse rode wijn die goed samengaat met deze voortreffelijke pasta.

Toetjes

Hoewel onze maag meer dan gevuld is, krijgen we nog een selectie toetjes geserveerd. Nou vooruit dan maar; je bent culinair recensent of je bent het niet. Het kwartet aan zoete lekkernijen bestaat uit twee huisgemaakte teramisu’s, een teramisu van pistacchio en een affogato: een klassiek Italiaans nagerecht bestaande uit vanille ijs, chocolademousse en een shot espresso eroverheen gedrapeerd. Een glaasje limoncello is het slotstuk van een formidabel diner op een van de lekkerste restaurants van onze hoofdstad. Alhoewel, als je een date meeneemt op zo’n lekker diner, dan kun je bij thuiskomst hoogstwaarschijnlijk nog wel een toetje verwachten.

Meer info of zelf eten bij TOZI Amsterdam? Eind deze maand worden er weer nieuwe gerechten geïntroduceerd. Check toziamsterdam.nl voor meer info of reserveren. 

Gallery

Reageer op artikel:
Waarom jij moet gaan eten bij TOZI Amsterdam
Sluiten