Het Zweedse Polestar is een elektrisch performance automerk en heeft de winnaars van de wereldwijde jaarlijkse designcompetitie bekend gemaakt. Polestar nodigt ieder jaar weer professionele designers en designstudenten uit om innovatief na te denken over positieve veranderingen rondom onze samenleving en de klimaatcrisis. Dit jaar stond de wedstrijd in het teken van progressie. De winnende designs kun je op de Polestar website bekijken.
Het bedrijf Polestar was voorheen een onderdeel van Volvo. Door het Polestar-pakket bij jouw Volvo te bestellen kreeg je een snellere bolide die tot in alle puntjes getuned en verbeterd was. Echter, is het bedrijf twee jaar geleden zelfstandig geworden. Het bedrijf heeft zijn prioriteit nu op duurzaamheid gelegd. Toch gebruikt Polestar nog wel alle onderstellen van Volvo, er zitten dus nog flink wat connecties tussen de twee Zweden. Polestar schijnt steeds populairder te worden in ons kikkerlandje. De designs zijn strak en vernieuwend. Daarnaast probeert het bedrijf meer en meer innovatieve creaties op de markt te zetten. Het gebruik van dierlijke producten is zoals bij veel andere merken ook uitgesloten. Ook ze willen de uitstoot van het bedrijf neutraliseren. Echter, zal dit wel een lastige klus worden door verschillende industrieën waar ze aan verbonden zitten zoals de staal- en accu-industrie. Maar wie niet waagt, wie niet wint.
Sinds de aftakking van Volvo organiseert Polestar een jaarlijkse designwedstrijd. Hier doen verschillende designers en designstudenten aan mee. Voor Polestar is dit natuurlijk bizar handig want zo komen ze achter verschillende visies van andere designers en kunnen ze beter op bepaalde groepen inspelen. Dit jaar hoefde het eindproduct geen auto voor te stellen. Wel moest het de geest van Polestar belichamen en aantonen dat design een drijvende kracht achter positieve verandering kan zijn. Van de honderden inzendingen kom de winnaar dit jaar uit het land van de baguettes en de croissants, juist een Fransman. David Vultaggio is de naam, de beste man kwam met het ‘H_UB’ designconcept.
Dit moet een concept van een garage uit de 21steeeuw voorstellen. Het design moet een complete laadfaciliteit voorstellen waarbij het niet alleen om auto’s draait. Bij deze laadfaciliteit draait het om een compleet ecosysteem van mobiliteit. Dit betekent dat de designer ook elektrische fietsen en een waterstofvliegtuig heeft gebruikt. Dit zou moeten uitstippelen dat we niet alleen met auto’s het mobiliteitsdilemma kunnen aanpakken. Recente samenwerkingen onderbouwen ook dat Polestar hier veel moeite voor doet. Kijk maar naar de Cake Makka. Dit is een elektrische fiets die ontstaan is tussen een samenwerking tussen Polestar en Cake. Allebei overigens Zweedse bedrijven.
In de studenten categorie heeft de Chinese student Mingwei Liu gewonnen met zijn vierkante bolide. Deze auto is afgezien van de productie en de accu schoon. Echter, werkt deze auto mee aan een ander doel. In tegenstelling tot andere auto’s reinigt deze bolide ook nog eens de lucht om zich heen. Dit doet hij door middel van grote luchtfilters die zo verbouwd zitten dat de luchtstroom door de aerodynamica naar deze filters gestuurd wordt. In de afbeeldingen wordt het zo afgebeeld dat je ziet dat de filters steeds viezer worden naarmate van tijd. Best een innovatief mannetje denken zou je denken.