Heel lang geleden, in 1988, werd er al eens onderzoek gedaan naar de antibacteriële eigenschappen van bepaalde
drankjes zoals bier, melk, water en natuurlijk wijn. In elke vloeistof werden bacteriën toegevoegd en wat denk je? Na twee dagen had
de wijn het minste aantal levende bacteriën van alle deelnemende drankjes. Hoera voor wijn! Dit onderzoek was voor researchers de aanleiding om nog maar eens een uitgebreid onderzoek te doen. Natuurlijk kwam daar
nog meer goed nieuws uit. De bollebozen kwamen er namelijk achter dat het drankje specifiek kiemen bestrijdt in de mond. Nog meer reden om vanavond
een lekker afzakkertje te nemen dus.
Tijdens
het onderzoek werd ontdekt dat de alcohol en zuurtegraad in de wijn niet verantwoordelijk zijn voor de antibacteriële eigenschappen, zoals er eerder werd gedacht. Nee, het zijn organische verbindingen die we vinden in rode en witte varianten van ons favoriete drankje. Hier is rood net iets beter in dan wit, maar ’t scheelt niet veel. Mocht je keel dus aanvoelen als schuurpapier, schenk dan vooral een wijntje in. Oja, en een wijntje per dag zorgt voor een stralende lach!