1. Home
  2. Waarom je je werkblunder niet moet verbloemen maar erkennen

Waarom je je werkblunder niet moet verbloemen maar erkennen

13 nov 2022, 12:30 Entertainment
depositphotos 23371624 xl
Van kleins af aan horen we al ‘van fouten kun je leren’. Toch geven we het op de werkvloer liever niet toe als we een werkblunder hebben gemaakt. Volgens experts is het beter je fout niet te verbloemen, maar deze gewoon toe te geven. Maar hoe pakken we dit aan?
Een mail met taalfouten verzenden, privacygevoelige informatie vrijgeven of een verkeerde factuur betalen. Iedereen maakt fouten op de werkvloer. Maar eerlijk opbiechten? Ho maar. We voelen ons natuurlijk enorme sukkels en vrezen voor onze baan. Maar goed, eerlijkheid duurt het langst hè.

Opbiechten

Waarom het juist belangrijk is om je moed bij elkaar te rapen en wel eerlijk te zijn, leggen we je effe uit. Frank Deuring, auteur van het boek SuperFalen beschrijft het allemaal in zijn boek. Je fouten vertellen, is volgens hem ontzettend belangrijk. Bedrijven willen niet dat werknemers steeds dezelfde werkblunder maken doordat ze niks durven te zeggen. Daarnaast versterkt een open houding de sfeer.

Niet bang zijn

Het is onzin dat je collega’s je gaan uitlachen als je een fout maakt. Meestal vinden ze het juist dapper. Daarnaast kan fouten opbiechten aanstekelijk werken voor andere collega’s. Vervelende emoties als schuld en schaamte hoef je ook niet meer mee te zitten, want je rekent er gelijk mee af als je je werkblunder direct opbiecht.

Vallen en opstaan

Je fouten opbiechten is dus de beste optie. Doe je dit niet, dan maak je ook nog eens een tweede fout door niet integer te zijn. Tijdens een gesprek met je baas of andere collega’s is het goed om emoties te tonen, vertelt Deuring. Ze mogen best zien dat je je schaamt. Leg vervolgens uit hoe je het probleem gaat oplossen en hoe je de kans op een tweede fout zoveel mogelijk verkleint.
Kom hier een paar weken later vervolgens op terug. Dit klinkt misschien vreselijk, maar dan laat je zien dat je geen loze beloftes maakt en daadwerkelijk hebt nagedacht. Scoor je toch nog wat punten!
Delen met
Ook interessant