Het man zijn is nog niet zo eenvoudig als dat het klinkt. De meeste mannen hebben last van stereotypering, torenhoge verwachtingen en moeilijke dilemma's, óók anno 2021. De heren Jeroen Biegstraaten, Rob van Drunen & Pieter Schop schreven er een boek over: 'Het is tijd man'. Wij spraken de heren over het boek én over de zoektocht naar antwoorden op die ene, prangende vraag: 'Wat voor man wil ik zijn?'.
De titel van het boek is de cryptische zin: 'Het is tijd man'. Dit roept natuurlijk de nodige vragen op, want waarvoor is het dan eigenlijk precies 'tijd'? De heren vinden dat het tijd is om jezelf als man helemaal te omarmen. "Wij nodigen mannen uit om de verwachtingen los te laten en op zoek te gaan naar de man die ze zelf willen zijn." In het boek leggen ze uit hoe al die verwachtingen ons worden bijgebracht en hoe je jezelf er los van maakt.
"We moeten van 'Wat voor man MOET ik zijn' naar 'Wat voor man WIL ik zijn?"
Het klinkt zo eenvoudig, zelf bepalen wat voor man je wilt zijn. Toch is het volgens de schrijvers lang niet zo makkelijk als het lijkt. Volgens hen zijn de echt bevredigende dingen in het leven nooit makkelijk, omdat ze je niet oproepen om all-in te gaan. Streven naar de makkelijke weg is daarom niet de oplossing, het streven naar waarachtigheid, oprechtheid en nieuwsgierigheid wel. "We streven naar je glorie, maar ook naar je shit. Want je bent het allemaal, en er huizen overal parels".
We worden allemaal beïnvloed door grote hoeveelheden beelden en verwachtingen die ons vertellen hoe we ons als man moeten gedragen. In het boek wordt dit het 'script' genoemd. We gedragen ons dus naar sociale standaarden die gaan over hoe we als man zouden moeten zijn, wat het des te moeilijker maakt om je eigen pad te gaan. Het overgrote deel van de mannen wil namelijk man zijn. En ben je (of voel je je) nog wel man als je tijdens de derde helft met een quinoa salade aankomt zetten terwijl de rest van je team aan de bitterballen zit?
"Als jij van je vader leert dat balletdansen voor ‘mietjes’ is, neem dan maar eens het besluit om op ballet te gaan. Want alles in jou wil een ding niet; een mietje zijn."
Het boek helpt mannen met deze zoektocht door ze inzicht te geven in het script wat ze hebben opgebouwd. Veel mannen komen een keer in hun leven op het punt dat ze van die verwachtingen af willen. Dan gaan ze ermee aan de slag, door bijvoorbeeld iets heel anders te gaan doen. Maar zolang je niet weet waar je los van wilt komen, houdt het je in zijn greep. "Wij nodigen mannen in dit boek uit om eerst eens goed rond te kijken in hun leven welke verwachtingen, welk script, ze volgen en hoe dat voor hen uitpakt." Voor die eerste stap richting verandering reiken de heren de eerste manieren aan, door eenvoudige, krachtige oefeningen en tips. Ze nemen je mee door de geschiedenis, je eigen leven, en naar je toekomst. Jouw toekomst, als de man die jij wilt zijn.
De man van tegenwoordig mag dan flink verschillen van de neanderthalers die we heel vroeger waren, de taken van de man zijn in essentie nog hetzelfde volgens de schrijvers: "Hakken, zagen, vechten, neuken. Vergeten te huilen. Oeps. En nou? Oftewel: generaties lang heeft de man goed voor het inkomen gezorgd, maar niet zo goed voor zijn innerlijk." Een man die zichzelf emotioneel kent en ook kan uitdrukken, is een veel fijnere collega, vriend, echtgenoot en vader. Dat gaat volgens de heren niet over eindeloze huilbuien, maar over oprechte communicatie over hoe het met je is en over wat de gebeurtenissen in je leven met je doen. Mannelijkheid anno 2021 is dan ook dat een man zowel daadkrachtig als gevoelig kan zijn, waardig en raakbaar. Mannen moeten ervaren hoe die dingen elkaar kunnen versterken.
Volgens de heren bestaat er geen duidelijk stereotype voor 'de man' meer. "Gelukkig maar. Want elk stereotype roept vergelijking op: ‘Voldoe ik eraan? Er is geen stereotype, en wij pleiten er ook voor dat we niet meer op zo’n manier kijken." Als een man het stereotypebeeld, en de daarbij horende verwachtingen, los kan laten, dan is hij ook niet meer te stereotyperen. Dan kan hij de weg bewandelen naar het vrij man zijn.
"Een man hoeft naar onze mening ook nergens aan te voldoen om een ‘echte man’ te zijn. Elke man is een echte man, omdat-ie bestaat."
Nu wordt er tegenwoordig veel gedaan voor de vrouwenemancipatie, maar de mannen spelen daar wel een sleutelrol in volgens de auteurs. Zij zien ook dat mannen nog steeds de belangrijkste functies bekleden, het meeste verdienen en over het algemeen, op alle niveaus, aan het langere eind trekken dan vrouwen. "Dan kun je als vrouw nog zo hard roepen dat het anders moet – en dat hebben vrouwen gelukkig ook heel hard gedaan, en gaan daar gelukkig nog steeds mee door – maar je hebt ook mannen nodig die dit inzien." Om onze maatschappij weer in balans te krijgen is er vrouwelijke input nodig. Die input kan er alleen komen als de mannen daar ruimte voor gaan maken. "En dat vraagt moed: de moed om los te laten, en andere kwaliteiten voorrang te geven en te gaan ervaren dat die een hele diepe bevrediging met zich meebrengen", zeggen de mannen.
Het boek 'Het is tijd man' ligt sinds 6 januari bij je favoriete boekhandel.
Bij het schrijven van zo'n boek komt natuurlijk ook de vraag naar boven wat voor mannen de schrijvers zelf eigenlijk zijn. Die vraag vonden ze echter echt onmogelijk te beantwoorden dus dit is het antwoord waarmee we het moeten doen: "Wij zijn mannen die erkennen en opzoeken dat we anderen nodig hebben om onszelf goed te leren kennen. Die voelen dat we het niet alleen hoeven te doen, sterker nog, dat we andere mannen keihard nodig hebben voor onze groei en ons geluk. Om samen ons verhaal en onze glorie te delen. Erachter te komen dat we niet de enige zijn, en samen op te trekken."
We vroegen de heren tot slot wat zij als mannen zelf doen als ze in coronatijd thuis komen van het werk. Wat pakken ze uit de koelkast? En wat staat er aan op de TV? En waar gaan ze na de lockdown het allereerste naartoe? De antwoorden varieerden van bier, naar zelf-gemaakte kombucha en biologische rode wijn. De heren kijken eigenlijk nauwelijks meer tv, alleen soms met het gezin, maar vermaken zich met docu's, podcasts en af en toe een gestreamd programma. Na de lockdown duikt Jeroen de taekwondoclub in, gaat Pieter lekker naar Portugal of Ibiza en Rob gaat naar de sauna met zijn lief.
Allemaal top antwoorden natuurlijk, want elke man mag er zijn. Of ze nou met een koud biertje op de bank ploffen om voetbal te kijken of dat ze met biologische wijn lekker met hun vriendin onder een dekentje kruipen om een film te kijken. Elke man is een echte man, puur omdat hij bestaat.