Ben je ook zat van het vullen van de portemonnee van je baas? Werk je vrijwel dagelijks over, zonder daar betaald voor te krijgen? Misschien is het een idee om je eigen onderneming te starten. Maak een afspraak bij de vestiging van de Kamer van Koophandel in jouw regio, ontwikkel je eigen website en ontwerp een flyer voor je bedrijf. Die kun je weer uitdelen waarmee je aan je naamsbekendheid kan werken.
Voorgaande geeft een eerste beeld van het proces dat je doorloopt bij het starten van een eigen onderneming. Er is echter meer om rekening mee te houden. In dit artikel zetten we de belangrijkste stappen voor je op een rijtje.
Een eigen bedrijf starten begint bij het uitdenken van een bedrijfsplan. Welke producten of diensten bied je aan? Op welke manier koop je deze producten in, of produceer je ze? Wat is er op het gebied van financiering nodig om je bedrijf een goede start te bieden? Welke rechtsvorm past het beste bij je onderneming? Hoe omschrijf je de doelgroep van je organisatie? Het helpt om je bedrijfsplan te laten toetsen door iemand die al langer actief is als ondernemer. Dit verkleint de kans dat je beginnersfouten maakt.
Op basis van het bedrijfsplan kun je een merk- en marketingstrategie uitdenken. Hoe wil je dat jouw bedrijf gezien wordt? Welke kleuren, lettertypen en bijvoorbeeld vormen passen het beste bij je doelgroep? Kies je voor het laten drukken van een brochure om deze uit te delen op een bedrijfsbeurs, of leg je de focus op online marketing? Het vooraf uitdenken van een marketingstrategie helpt te voorkomen dat je veel budget verliest aan inefficiënte campagnes. Denk aan een campagne die voornamelijk mensen bereikt buiten je doelgroep.
Nu je weet wat je aanbiedt, aan wie je dat doet en op welke manier je dit doet, is het zaak om de financiering in orde te maken. Heb je voldoende eigen vermogen om de eerste maanden van je bedrijf te kunnen financieren? Sluit je een lening af bij de bank voor je onderneming? Zoek je naar externe financiers? In de laatste twee gevallen is het verstandig om een financieel adviseur in de arm te nemen. Deze helpt je in beeld te brengen welke opties je hebt en wat de potentiële gevolgen daarvan kunnen zijn.