De zon blijft een machtig fenomeen. Een gigantische vuurbal die een enorme invloed heeft op onze gemoedstoestand. Onze vakantieplannen stemmen we doorgaans af op de kans dat we onze brandende vriend erbij krijgen. Alleen gaat het nu niet zo goed met de zon. Er is een zwart vlekje zichtbaar. En dat kan wel eens grote gevolgen hebben voor ons op aarde. Dat zwarte vlekje is natuurlijk ook relatief. Vanaf hier is het een vlekje. In werkelijkheid is het plekje meer dan vier keer groter dan de aarde. Dat iets van dat formaat schade aan kan richten, is makkelijker voor te stellen.
Het ‘vlekje’ op de zon
Maar hoe werkt het dan nu precies? En wat is het überhaupt? Een zonnevlek is een plek op de zon die koeler is dan andere delen. Dat is op zich geen probleem, het komt zelfs vrij vaak voor. Alleen zijn ze niet vaak zo groot als deze. Deze zou je met het blote oog kunnen zien, al raden we het alsnog niet aan om dat te proberen.
Foto: Nasa
Die zonnevlek an sich is niet gevaarlijk. Alleen is het wel een kwetsbaarder stukje. In de zon zit een enorme hoeveelheid energie, en die kan door zo’n vlek naar buiten. En bij een hele grote vlek, kan er dus heel veel in een keer naar buiten. Dan ontstaan er zonnevlammen, kolossale uitbarstingen van fotonen van het oppervlak van de zon de ruimte in. Hele grote zonnevlammen hebben het vermogen om elektronische apparaten op aarde te verstoren. En daarmee zouden ze voor wereldwijde stroomuitval kunnen zorgen.
Daarvoor moet de zonnevlam wel ontstaan aan de kant van de zon waar de aarde zich bevindt. En hij moet van X-klasse zijn, een van de allergrootsten dus. X-klasse vlammen zijn vele malen groter dan de aarde zelf. “Die zijn echt heel cool om te zien”, vertelt NASA. “Bij de allergrootsten komt er een energie vrij van een miljard waterstofbommen.” De kans dat er overigens zo’n vlam onze kant op wordt geschoten is volgens wetenschappers best reëel. Mooi is dat. Geniet nu nog maar effe van je televisie. Misschien doet ‘ie het binnenkort een tijdje niet meer.