Internetkunstenaar Guo O Dong heeft de slag van zijn leven gemaakt. Zijn kunstproject 'The Persistence of Chaos' heeft namelijk 1.3450.000 dollar opgebracht. En dat allemaal voor een oude Samsung-laptop gevuld met 6 virussen die voor meer dan 95 miljard dollar aan schade hebben aangericht. Even ter illustratie: dat is meer dan het bruto nationaal product van Kenia in 2018.
Guo O Dong vertelde tegen Verge waarom hij dit project heeft gemaakt. Zo legt hij uit: "We hebben de illusie dat alles dat in een computer gebeurt geen effect op ons heeft, maar dit is absurd. Virussen kunnen elektriciteitsnetwerken of de publieke infrastructuur aanvallen en directe schade aanrichten."
Een voorbeeld van zo'n virus is WannaCry. O Dong legt uit "Dit virus veroorzaakte voor 100 miljoen dollar aan schade en zorgde voor de annulering van tienduizenden doktersafspraken. Zoiets veroorzaakt dus duidelijk een flinke portie menselijk leed."
ILOVEYOU
Het ILOVEYOU virus werd verspreid via e-mail en het delen van bestanden. In totaal veroorzaakte het meer dan 500.000 systemen en veroorzaakte 15 miljard dollar aan schade, waarvan 5.5 miljard dollar in de eerste week.
MyDoom
MyDoom is vermoedelijk afkomstig van Russische e-mail spammers en was een van de snelst verspreidende worms. Naar schatting heeft dit virus voor 38 miljard dollar aan schade veroorzaakt.
SoBig
SoBig was een worm en trojaans paard dat circuleerde via e-mails. Het virus kon zichzelf kopiëren en zichzelf rond e-mailen om zo nog meer schade aan te richten. Met 37 miljard dollar dollar aan schade en wederom honderdduizenden geïnfecteerde computers was dit met recht een van de schadelijkste virussen ooit.
WannaCry
WannaCry was een ransomware crypto-worm die ook een achterdeur openliet op zijn geïnfecteerde systemen. De aanval raakte meer dan 200.000 computers verspreid over 150 landen en de schade liep op tot in de 4 miljard dollar.
DarkTequila
DarkTequila was voornamelijk actief in Latijns Amerika. Er werden bankgegevens en bedrijfsinformatie gestolen, zelfs als de computers online waren. Het virus veroorzaakte voor miljoenen aan schade verspreid over vele gebruikers.
BlackEnergy
BlackEnery werd gebruikt in een cyberaanval die ervoor zorgde dat er een grootschalige stroomuitval plaatsvond in Oekraïne in december 2015.