Q&A met tiktokker Vic Cle over zijn grappige sketches en irritaties aan influencers

jun 21 2023, 18:00 Entertainment
banner vic
Veel van ons hebben wel eens een bijbaantje gehad in de horeca. Heb jij ook PTSD overgehouden aan die mansplainerige horecemanager? Vic Cle, een tiktokker uit Amsterdam, weet deze herkenbare scenario’s maar al te goed na te doen. Maar ook types als die iets te jolige hippe Amsterdamse guy, de ‘overwerkte’ influencer tot aan een sociaal incapabel persoon bij First Dates komen voorbij. Met zijn observaties van de mensen om hem heen en zijn eigen ervaringen weet hij deze typetjes haarfijn neer te zetten in zijn grappige sketches.
Iedereen met TikTok op zijn telefoon heeft hem op enig moment voorbij zien komen, Vic Cle. Zo ongeveer al zijn video’s belanden op de zogeheten For You pagina van TikTok. Wij waren benieuwd waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, of hij zelf een beetje lijkt op een van zijn typetjes en wat zijn eigen grootste ergernissen zijn bij mensen. In een interview vroegen wij hem hiernaar.
Vic is 28 jaar, komt oorspronkelijk uit Zutphen, maar woont nu al zo’n acht jaar in Amsterdam.
Hey Vic! Vertel eens over hoe je in het TikTok wereldje beland bent.
Ik heb International Business & Languages gestudeerd, maar vond dit niet boeiend. Ik merkte dat kantoorbanen, corporate vibes en business niet voor mij waren weggelegd. Toch ben ik gaan werken bij reclamebureau 180 op de Herengracht in Amsterdam als accountmanager, maar dit was geen succes. Ik nam ontslag en begon met TikTok als grap. Dat bleek succesvol te zijn en ik begon er geld mee te verdienen, dus ben ik er mee doorgegaan en heb nooit meer verder gezocht naar een baan.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Het is niet zo dat er één ding is waar ik naar kijk, maar ik hou van mensen observeren. Of dat nou in het vliegveld is, of ik op straat loop of op feestjes of vakantie, ik vind het gewoon leuk om menselijk gedrag te observeren. Daar haal ik veel inspiratie uit.
Je sketches gaan vaak over de horeca, ben je daar zelf ook werkzaam in geweest?
Ja, na mijn studie ben ik voornamelijk in de horeca en evenementen gaan werken om die ‘grotenmensenbaan’ een beetje voor me uit te schuiven. Dat heb ik zo’n vier jaar gedaan tot corona kwam en die hele sector in elkaar stortte. Toen moest ik wel aan de volwassenbaan beginnen, dat was dus dat reclamebureau. Maar zeker in de tijd dat ik nog in de horeca werkte, daar heb ik veel inspiratie uit gehaald wat je ook wel terugziet.
Wat is je favoriete filmpje?
Ik vind die horecamanager filmpjes heel leuk en de video waarin ik de beginscène van een classic romantische comedy nadoe. Die heb ik bedacht toen ik haast had en het toen in vijf minuten opgenomen.
Dat zijn de typetjes die het dichts bij mij liggen. Een van die typetjes is de mansplainerige horecamanager, wat eigenlijk een verschrikking is. Maar ik kan onbewust, als ik m’n vriendin moet geloven, haar soms ook een beetje mansplainen. Dus ik denk dat mijn ervaring in de horeca me soms helpt om het realistisch over te laten komen. Over het algemeen geldt dat hoe dichter het typetje bij jezelf ligt, hoe beter het is. Tenzij je een zeer getalenteerde acteur bent, wat in mijn geval helaas niet het geval is.
Ja, misschien ooit. Ik sta nu natuurlijk in m’n eentje in de kamer, dat is weer anders dan als je voor een heel publiek staat. Negen van de tien dingen film ik gewoon thuis en af en toe een keer in het wild.
In je TikToks hoor je soms iemand op de achtergrond praten, wie is dat?
Dat is mijn vriendin, Zoé van Wechem.
We leerden elkaar kennen in de tijd dat ik werkzoekende was en zijn nu ongeveer twee jaar samen. Ik heb wel veel aan haar te denken. Ze helpt mij met het opnemen van de video's en ze heeft veel dingen bedacht en er heel veel tijd ingestoken. Ook toen ik nog helemaal niks was.
Hoeveel werk gaat er in zo’n filmpje?
Bij mij heel weinig. Ik heb een hele lange lijst waar ideeën op staan. Eens in de zoveel tijd neem ik heel veel van die filmpjes, die gaan dan op de plank. Daar kan ik dan een tijdje op teren.
Je hebt in je TikTok ook een keer gereageerd op een fragment uit onze podcast FHM’s vrouwen aan de Top met Marijn Kuipers. Wat wilde je mensen daarin meegeven?
Bij mijn TikToks staan comedy en entertainment voorop, maar ik gebruik wel vaak een kritische toon, bijvoorbeeld bij Marijn Kuipers
of Janice Blok. Laten we het niet normaal maken of doen alsof influencers heel hard werken en dat rest van Nederland daar dan maar tegenop moeten kijken en medelijden moeten hebben. Met mijn horecamanager sketches, wil ik meegeven: ga niet zo met mensen om.
Komen je sketches ook voort uit je eigen ergernissen in de wereld?
Ja, zeker! Ik vind het gewoon leuk om lekker op z’n Hollands te klagen over dingen. Mensen denken soms dat ik heel verzuurd ben of alles kut vindt, maar het is echt het tegenovergestelde. Het is nooit echt dat ik mezelf van binnen opvreet of boos ben. Ik denk dat irritaties en gemeenschappelijke ergernissen ook heel goed bindt tussen mensen.
Wat voor type mensen vind jij zelf het verschrikkelijkst?
Als mensen egocentrisch zijn of zich niet kunnen inbeelden in andere mensen, wat mijn irritatie toen was bij Marijn Kuipers in de mijn TikTok over jullie podcast. Niet dat ik haar stom vind ofzo, ik geloof meteen dat zij een aardige meid is, maar ik vind het lastig als mensen dat soort uitspraken niet kunnen relativeren en zichzelf te serieus nemen, dat vind ik ook heel irritant. Dat zie je in veel van mijn typetjes terug.
Wat vind je van de vele TikToks en reacties die over jou gemaakt worden, bijvoorbeeld de video van Rijk Hofman waarin hij reageert op een van je TikToks?
Dat is prima, dat doe ik zelf ook heel veel. Ik kan er zelf ook om lachen als mensen mij een beetje te kakken zetten. Het stomme bij Rijk vond ik dan wel dat hij comments onder zijn video ging verwijderen van mensen die achter mij stonden of positief over mij waren. Dan frame je natuurlijk heel erg de mening van mensen. Dat vond ik wel kinderachtig. Uiteindelijk heeft Rijk de hele video verwijderd. Ik laat de comments altijd staan, zelfs als mensen het niet met me eens zijn. Alleen met merksamenwerkingen filter ik soms comments, omdat ik geen negativiteit wil faciliteren tegen de merken waarmee ik samenwerk.
Wat lijkt je nog leuk om te doen of te bereiken?
Ik wil het iets breder trekken dan socials, dus iets met tv, acteren of presenteren. Daarnaast heb ik laatst een straatnaambordje veranderd in Amsterdam bij de Berenstraat. Daar staan altijd hele rijen met mensen die eindeloos wachten voor één patatje. Toen dacht ik, dat zijn geen beren, dat zijn schapen! Toen heb ik samen met mijn huisgenoten voor de grap die straatnaam verandert naar Schapenstraat.
Als je dit alles hebt gelezen en je het maar een ver van je bed show vindt, dan kan je bij Vic Cle terecht voor, jawel, een masterclass TikTokken
! Als bedrijf kan je Vic namelijk inschakelen voor een training over TikTok en Instagram reels.
Zelf oordelen of Vic Cle grappig is? Je vindt hem op TikTok en Instagram onder @vicccle .
Delen met
Ook interessant