Het is een vreemd gezicht. Een heel dorp dat opeens opnieuw zichtbaar is geworden door de droogte en het vele watergebruik. Het geeft geen prettige uitstraling, al die grauwe ruïnes. Toch brengt het een stukje geschiedenis met zich mee. Het verzonken dorp Aceredo is hier een voorbeeld van.
Aceredo, een dorp in
Spanje dat 30 jaar geleden onder water werd gezet voor een groot waterreservoir, is weer zichtbaar geworden door extreme droogte. De 160 inwonende van dit dorpje moesten noodgedwongen vertrekken. Voor de één is het feit dat het verzonken dorp weer zichtbaar is een emotionele herinnering, voor de ander gewoon een bijzonder tafereel.
Verzonken dorp Aceredo
1992 was het jaar waarin dit allemaal gebeurde. Bizar hé; dat je gewoon je huis uit moet. Dit omdat mensen denken: wij willen hier een waterreservoir hebben. Door de hoge temperaturen en de bijbehorende droogte van de afgelopen jaren in Spanje, is het dorp beetje bij beetje opnieuw zichtbaar geworden. Tel daar ook het vele watergebruik bij op en je krijgt zo een verzonken dorp volledig (opnieuw) te zien. De ruïnes trekken allemaal toeristen naar zich toe. Het is een raar beeld, zo’n opgedroogd dorpje, maar toch willen mensen er maar al te graag doorheen wandelen.
Toerisme
Veel van de toeristen of omwonenden lopen met verbazing langs de ruïnes. Een vrouw vertelt in een interview: ‘’Het is bizar. Het komt zelden voor dat we dit te zien krijgen. Daarom dat we ook gekomen zijn om foto’s te maken en vast te leggen hoe het er vroeger uitzag.’’ Dat is ook zeker iets wat wij zouden doen, foto’s maken. Zoiets maak je niet elke dag mee. Een oud-bewoner vertelt: ‘’Het is alsof je naar een film kijkt. Het is niks meer. Het stemt me droevig als ik zie wat ervan is overgebleven.’’