Voetbalstadions kunnen om verschillende redenen verlaten worden. Denk aan de kernramp in Chernobyl of een faillissement. Waar ooit kolkende mensenmassa’s hun ploeg naar voren schreeuwden liggen ze er nu verloren bij. Dat levert deze sicke foto's op. Za Lužánkamistadion
FC Zbrojovka Brno is een Tsjechische club die wel
beetje">een beetje te vergelijken is met Sparta Rotterdam: ooit een topclub, maar
tegenwoordig aan het jojo'en
tussen de eerste divisie en het hoogste niveau. De club had dan ook een veel te groot en afbrokkelend
stadion met een capaciteit van 50.000 man. In 2001 verhuisden ze daarom naar het kleinschalige Srbská dat plek biedt aan 12.550 toeschouwers. Het oude Za Lužánkamistadion lag er al beroerd bij, maar daarna verwilderde de boel al helemaal.
Tussen de tribunes begonnen struiken te groeien, het hele veld zag eruit als een complete chaos en junks gebruikten het als woonplek.
Opknapbeurt
Tegenwoordig is de boel weer een beetje opgeknapt. Dat is te danken aan Petr Švancara, de voormalige spits komt uit Brno en wilde graag een afscheidswedstrijd spelen in het vervallen stadion. Na wat crowdfunding slaagde deze missie en werd er in 2015 weer eens een wedstrijd gespeeld in
het stadion. Tegenwoordig zijn er zelfs plannen om het voor 40 miljoen te renoveren. Dit is hoe het stadion er eerst bij lag:
Avanhard Stadion
Vlakbij Chernobyl werkte FC Stroitel Pripyat zijn wedstrijden af in Avanhard Stadion. Na de ramp in 1986 moest de hele stad die op slechts enkele kilometers afstand lag van de kerncentrale ontruimd worden. Sindsdien heeft de tand des tijds het stadionnetje flink toegetakeld.
De Wageningse Berg
Ook in Nederland is er een verlaten stadion te vinden. In 1992 ging FC Wageningen failliet en sindsdien is ‘De Wageningse Berg’ niet meer in gebruik. Omdat het stadion in een natuurgebied ligt is het nooit gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw.