De eerste Amerikaanse staat Montana heeft besloten om een verbod te zetten op TikTok. Per 1 januari 2024 is er een wet getekend, die ervoor zorgt dat burgers van de staat niet meer op TikTok mogen en kunnen. Volgens de woordvoerder van de staat zelf is dat om de privacy van de inwoners te beschermen en te voorkomen dat er gegevens door allerlei Chinese partijen worden bemachtigd. Dit verbod is aangevochten bij de rechter en er zijn vele ogen gericht op deze zaak, omdat veel mensen hopen dat dit verbod niet door zal gaan.
Rechtszaak
Nog geen dag na deze aankondiging is de staat voor de rechter gesleept en komt er dus een
rechtszaak. Mensen die video’s maken op dit platform vinden dat het tegen de vrijheid van meningsuiting ingaat en willen dat het verbod wordt opgeheven. De mensen die in protest gaan promoten hun bedrijf vaak via TikTok, brengen mensen in contact, maar maken ook grappige filmpjes op TikTok.
Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat
jongenskleding promoot. Dit bedrijf maakt hier dan niet alleen serieuze content van, maar ook leuke en grappige content zodat de klanten binding krijgen met het bedrijf en er interactie kan worden aangegaan. Sommigen halen hele inkomstenbronnen uit het platform TikTok, maar daar wil de staat niets van weten. Deze mensen gaan pleiten tegen de staat in de rechtszaak, omdat ze dit belachelijk vinden.
Propaganda
De woordvoerder van de staat zelf zegt dat de data uit handen moet blijven van de Chinese regering, omdat het Chinese moederbedrijf van TikTok volgens de woordvoerder data verzamelt en verspreidt als propaganda. Het Chinese moederbedrijf ontkent dit en zegt daar nooit aan te gaan meewerken en dat dit ook nog nooit gedaan is. Eerder kregen de overheidsmedewerkers in de staat al een verbod op TikTok op hun werktelefoon.
Dat gebeurde niet alleen in die staat, maar in ongeveer de helft van alle Amerikaanse staten en ook in een paar Europese landen. Montana heeft daar dus op doorgepakt en wil nu ook een verbod voor alle burgers. Dit verbod moet er volgens de woordvoerder van de staat ook komen, omdat er zorgen over de veiligheid van minderjarigen zijn. Dit komt, omdat ze kunnen worden uitgedaagd om mee te doen aan challenges zoals ooit de beroemde bucket challenge er was op Facebook. Dit kan nadelige gevolgen hebben en baart daarom zorgen.
Nieuwe wet
Volgens deze nieuwe wet in Montana kan iedere app-store of TikTok zelf een boete van 10.000 dollar krijgen per dag iedere keer dat mensen de app kunnen gebruiken of downloaden. De boetes gaan dan naar de app-store of naar TikTok zelf en niet naar de gebruikers. Deskundigen op het gebied van cyberveiligheid zetten hun vraagtekens bij deze boete, omdat het zeer moeilijk te handhaven is. De woordvoerder van de staat houdt toch vol en zegt een manier te vinden om deze boetes daadwerkelijk uit te gaan delen. Er wordt volgens deze woordvoerder een manier gevonden om dit te handhaven.
Kortom
De beslissing van de staat Montana om een verbod op TikTok in te stellen, heeft geleid tot een rechtszaak waarin de vrijheid van meningsuiting wordt betwist. Mensen die de app gebruiken om hun bedrijven te promoten en inkomen te genereren, zijn tegen het verbod. De staat beweert dat het nodig is om de privacy van burgers te beschermen en de verspreiding van propaganda te voorkomen. Het handhaven van de voorgestelde boetes wordt echter betwist door cyberveiligheidsexperts. De uitkomst van deze zaak zal belangrijk zijn, gezien de implicaties voor de vrijheid op internet en de regulering van sociale mediaplatforms.